Çok ilginç bir detay vereyim.Abi senin ısınman için o odaya 3klima takman lazımyada full 30da kullanacaksın
Bizler sıcaklık kavramına hep rakamsal yaklaşıyoruz fakat aslında 2 önemli başka faktör var.
Bunların birisi nem, diğeri ise vücudun hissettiği.
Örnek vermek gerekirse şu an ofis 25.4 derece ve ben kısa kollu ile (1 saat kadar önce çıkartmıştım poları) hafif ama çok hafif rahatsız hissediyorum yani üşüme hissi ha geldi ha gelecek ve bunun sebebi de bence nem oranının %40 olması. Nem oranı düştükçe sıcaklık konusunda hissettirdiği etki düşüyor malum.
Hatta denemesi bedava, şu an kalkıp ofis kapısını kapatıp kettle ile biraz su kaynatayım içeride nem oranını yükselteyim bakayım ne olacak.
Şimdi gittim kettle açtım o biraz fokurdarken ben yazmaya devam edeyim,
Diğer faktör olan insna vücudunun bunu hissetme şekli ise şu şekilde açıklanabilir sanki.
Çok kere denedim bunu sizler de istediğiniz zaman deneyebilirsiniz, (Nem %43 oldu ve bir miktar daha iyi hissettiriyor içerisi şu an) içerisi 27 derece görünüyor ve bakıyorum ki beni ha terletti ha terletecek, klimayı açıyorum, bakın üstüme kesinlikle üflemiyor zaten duvardaki klima ile aramda 50cm ya var ya yok ve yine 5-60cm kadar solumda kalıp karşıya üflemesine rağmen daha açılalı 1 dakika olsun, derece yerinden milim kıpırdamasa dahi ben rahatlamaya başlıyorum çünkü derecede bir değişme olmasa da ortamda dolaşan havanın değeri değişmiş oluyor ve tabi bu da malum reseptörler aracılığı ile vğücudumuzda hissediliyor.
Sıcaklık algısının insandan insana değişmesinin en önemli nedenlerindenbirisi bence bu

(Uzman açıklaması değildir)

Bu arada nem değeri %45 oldu ve hakikaten o üşüme hissi üstümden gitmek üzere. Demek ki olması gerektiği gibi %50 %55 dolayında nem dengesi sağlansa 25 derecede benim üşümem de söz konusu olmayacak