Merhaba Adem Bey,
Sizden çok bilgi alıyor ve bu piyasanın iç yüzünü öğreniyoruz. Size izninizle iki soru sormak istiyorum.
1) Yanılıyorsam lütfen düzeltin. TFT Lcd paneller ile İps farklı mıdır? Farklıysa TFT Lcd panellerin kalitesi daha düşük ve bulutlanma tarzı sorunları daha mı fazla olur?
2) Bir tv alırken normal bir tüketici olarak o tv nin karma panel olup olmadığı, hangi panel olduğu ve COF sayısını nasıl öğrenebiliriz?
Çok teşekkür ediyorum size.
Yeter ki sizler gibi araştıran ve soruşturan tüketiciler olsun biz sabaha kadar oturup tek tek cevaplarız içiniz rahat olsun çünkü bu sektörü düzelteceksek birlikte düzelteceğiz.
İlk sorunuzdan başlayacak olursak eğer genellikle satış personellerinin bilgisiz yorumlarından dolayı sahada bu yanlış bilgiler yayılıyor.
Halbuki ben bu marketlere defalarca ilettim ve dedim ki ''Sizlere ücretsiz danışmanlık yaparım, personelinize eğitim veririm, yete rki halka doğru bilgi paylaşın''
Neyse, konumuza dönecek olursak öncelikle belirtmek isterim ki IPS, VA AMVA SIP HIPS SVA PVA HVA UV2A TN STN ve türevi yani OLED haricinde Miniled de dahil olmak üzere bunların tamamı ama tamamı TFT LCD olarak geçer.
LCD temeli 1960 lara kadar dayanır, 1980 lerde kolumuza taktığımız dijital saatler yine lcd dir. Yalnız hatırlayınız, gece o saatin ekranını göremediğimiz için IŞIKLI saat yapmışları ki LCD nin bize ne gösterdiğini görebilelim.
Sonra LCD nin gelişimi sürecnde için içine TFT yani Thin Film Transistör girdi. Yani küçültülmüş her bir hücrenin bir mosfet ile kontrol altına alınmasını ifade ediyor yani sonrasında bu panellerin tamamı TFT LCD olmuş oldu.
IPS VA TN vs ise bu likit kristallerin diziliş ve yerleştiriliş mühendisliğini ifade eden terimlerdir.
Biliyorsunuz biz bu işi sadece tv nin karşısına geçip ''Hmmmm ne güzel kırmızı'' diye yorumlayanlardan değiliz. Biz hakikaten bu panel teknolojisinin içerisindeyiz ve halen öğrenciyiz.
Birçok mecrada açık açık yazmaktan hiç çekinmedim ve dedim ki ''Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde biz dahil olmak üzere TFT LCD teknolojisinde hiç kimse olayın taamını bilmiyor.''
Bizi farklı kılan ise hiç kimsenin yapmadığı kadar bu teknoloji üzerinde deneme yanılma usulleri dahil olmak üzere 1999 yılında yayınlanmış gerçek mühendislik makaleleri dahil araştırma yapıyor ve öğrenmeye çalışıyor olmamızdır.
Yani biz de HER ŞEYİ tamamen bilmiyoruz ancak iddia ediyorum ki Ülke sınırları içerisinde bu halimizle dahi bizden falza bu işi kurcalayan ve bilen kimse yok.
Sektörde, sahada ulaşabildiğiniz doğru bilgileirn kaynağı, gururla söylemek isterim ki biziz.
Mikroskop altında likit hücrelerin dizilim şekillerinden ve bu dizilimlerin artı eksilerine, hatta AG katmanın olumlu olumsuz etkilerine varana kadar mikroskop binoküler altında inceleyen tek tarafız desem yalan olmaz.
Daha da güzel olanı ise öğrendiklerimizi kendi tekelimize almak yerine direkt olarak hemen halka paylaşıyoruz
İşte tüm bu bilgiler ışığında size diyorum ki TFT ile IPS birbirindne farklı şeylerdir, ikisinin de ifade ettiği kavramlar çok farklıdır, Birbirleri ile bağlantılıdır ancak birbirlerine kıyas değildir çünkü IPS denen kavramın tabanı zaten tft ye dayanır.
İkinci sorunuzun cevabı ise ne yazık ki yok.
Üreticileri bu konuda çok zorladık, bazı üreticiler ile görüştük, COF sayısı vs zaten anlatmazlar bu ok ancak en azından IPS VA MVA vs şeklinde kutularda ibare olsun dedik bir türlü kabul ettiremedik.
Bu konu da yine bizim tekelimizde olsun istemiyoruz çünkü biz her türlü tekele karşıyız, BİLGİ denen şey halkın ulaşabilmesi mümkün olan detaylar olmalı ve o satışı yapan firmanın web sitesinde yayınlanmalı ancak yayınlamıyorlar bu nedenle şimdilik çok üzgünüm bizim dışımızda Türkiyedeki hiçbir mecrada bu bilgileri bulamayacaksınız.
Televizyonların panel detayları, klimaların kompresör detayları vs şimdilik sadece
inceleriz platformunda bulabileceğiniz detaylar.
Bunun halka açık yayınlananbilgiler olması konusund afirmalar ile görüşmeleri devam ettireceğiz.