Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

TV Box Yerine Bilgisayar Almak Ne Kadar Mantıklı?

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

YokediciEfekan

Araştırmacı
Araştırmacı
Öncelikle iyi forumlar TV Box için fiyatlara bakarken genel olarak başlangıç fiyatının 1500₺'den başladığını gördüm.

Bunun üzerine 2. nesil i7 2600, 128 GB SSD ve 8 GB DDR3 Ram kapasitesine sahip bir bilgisayarı 1550₺'ye satın aldım.

Kasa oldukça küçük 20cm*30cm*6cm şeklinde, performans olarak TV Box'lara göre daha üstün olacağını düşünüyorum.

Aranızda bu şekilde kullanan varsa TV Box'a göre artısı nedir, eksisi nedir paylaşabilir mi?

Bazı parçalar kargoya verilecek, ürün elime ulaştıktan sonra küçük bir incelememsi konu açmayı düşünüyorum.

Öncelikle iyi forumlar TV Box için fiyatlara bakarken genel olarak başlangıç fiyatının 1500₺'den başladığını gördüm.

Bunun üzerine 2. nesil i7 2600, 128 GB SSD ve 8 GB DDR3 Ram kapasitesine sahip bir bilgisayarı 1550₺'ye satın aldım.

Kasa oldukça küçük 20cm*30cm*6cm şeklinde, performans olarak TV Box'lara göre daha üstün olacağını düşünüyorum.

Aranızda bu şekilde kullanan varsa TV Box'a göre artısı nedir, eksisi nedir paylaşabilir mi?

Bazı parçalar kargoya verilecek, ürün elime ulaştıktan sonra küçük bir incelememsi konu açmayı düşünüyorum.
Çok eski sistem ama iş görebilir. Windows sonuçta. Intel'in NUC sistemleri vardı onlar da alınabilir. Şimdi Intel üretmiyor ama NUC üreten başka markalarda var.

Çok eski sistem ama iş görebilir. Windows sonuçta. Intel'in NUC sistemleri vardı onlar da alınabilir. Şimdi Intel üretmiyor ama NUC üreten başka markalarda var.
Aynı fiyata satılan Xiaomi TV Box S (2nd Gen) ile karşılaştırdığımda
2 GB Ram yerine 8 GB (1. nesil Xiaomi'de DDR3 kullanılmış, bunda DDR belirtilmemiş.)
8 GB Hafıza yerine 128 GB SSD
Ayrıca işlemci açısından da ciddi farklar olacağını düşünüyorum, işlemcilerden fazla anlamıyorum ama hem Arm Cortex A55'in güç tüketiminin çok düşük olması, GHz ve önbellek vs. açısından da ciddi farklar olması ve en başta A55'in mobil işlemci olmasından dolayı i7 2600 ne kadar eski de olsa rekabet etmeye yaklaşabileceğini bile sanmıyorum.

Windows'u i7 2600'de rahatlıkla açabileceğimi düşünüyorum. En kötü x86 için doğrudan android kurarım. i7 2600 için GTX 1050TI'ye kadar ekran kartları önerilmiş. Eski de olsa kötü olmamalı, en azından TV Box yerine kullanılmak istendiğinde.

Aynı fiyata satılan Xiaomi TV Box S (2nd Gen) ile karşılaştırdığımda
2 GB Ram yerine 8 GB (1. nesil Xiaomi'de DDR3 kullanılmış, bunda DDR belirtilmemiş.)
8 GB Hafıza yerine 128 GB SSD
Ayrıca işlemci açısından da ciddi farklar olacağını düşünüyorum, işlemcilerden fazla anlamıyorum ama hem Arm Cortex A55'in güç tüketiminin çok düşük olması, GHz ve önbellek vs. açısından da ciddi farklar olması ve en başta A55'in mobil işlemci olmasından dolayı i7 2600 ne kadar eski de olsa rekabet etmeye yaklaşabileceğini bile sanmıyorum.

Windows'u i7 2600'de rahatlıkla açabileceğimi düşünüyorum. En kötü x86 için doğrudan android kurarım. i7 2600 için GTX 1050TI'ye kadar ekran kartları önerilmiş. Eski de olsa kötü olmamalı, en azından TV Box yerine kullanılmak istendiğinde.
TV Box yerine tabii fersah fersah üstüdür orada hemfikiriz. HTPC olarak kullanacaksınız zaten.

Bilgisayar çok yakıyor TV'box az yakıyor :kiskis Amaç İnternet de gezmek film dizi izlemek ise Tv'box çok ekonomik az enerji tüketir faturaya katkısı olur belli yerden sonra parasını çıkartmış oluyor.
Bilgisayar yerine göre gerekli ikisinin de el altında olmasını tercih ediyorum.
Film dizi TV işleri hepsi TV'box ile çok pratik kullanışlı oluyor..

Bilgisayar çok yakıyor TV'box az yakıyor :kiskis Amaç İnternet de gezmek film dizi izlemek ise Tv'box çok ekonomik az enerji tüketir faturaya katkısı olur belli yerden sonra parasını çıkartmış oluyor.
Bilgisayar yerine göre gerekli ikisinin de el altında olmasını tercih ediyorum.
Film dizi TV işleri hepsi TV'box ile çok pratik kullanışlı oluyor..
Şuan elimde elektrik faturası olmadığı için kontrol edemedim ama internetten baktığım kadarıyla elektriğin 1kWh'si 1.73tl.

İşlemci 95W TDP'ye sahip. Bilgisayar 150 watt'ı geçmez. Günde 4 saat kullansan 600 watt. Ayda 18000 watt = 18kW

1.73 x 18 = düz hesap 30tl.

Tabi burada işlemcinin her zaman tam yükte çalışacağı şeklinde imkansız bir senaryo için hesap yaptık.

Bilgisayar gelsin wattmetre priz var onu takarım. Fakat kendini amorti etmesi çooook uzun sürebilir.

En geç perşembe hazır olur, bakacağaz ?

Şuan elimde elektrik faturası olmadığı için kontrol edemedim ama internetten baktığım kadarıyla elektriğin 1kWh'si 1.73tl.

İşlemci 95W TDP'ye sahip. Bilgisayar 150 watt'ı geçmez. Günde 4 saat kullansan 600 watt. Ayda 18000 watt = 18kW

Tabi burada işlemcinin her zaman tam yükte çalışacağı şeklinde imkansız bir senaryo için hesap yaptık.

Bilgisayar gelsin wattmetre priz var onu takarım. Fakat kendini amorti etmesi çooook uzun sürebilir.

Son cümlenizi jandarmayla tartışan sarhoş dayının ses tonuyla okudum :kopBilgisayara bluestacs kurarsınız. Alın size android tv box.

Ben yıllaraca bu şekilde kullandım ama i7 bile çok fazla bu işler için onu söyleyebilirim.
Amacınız bu bilgisayarı medya oynatıcı olarak kullanmak ise burada kilit bileşen ekran kartınız olacaktır. Ekran kartınızı güncelledikten sonra gerisi son derece basit birleşenler bile olabilir. Mesela ben anakart olarak Asus N3050I-C kullanıyorum. MSI GT1030 ekran kartı takılı şu an. İşlemci çakılı. Ondan önce yine ITX bir anakart olan MSI E350IA-E45 kullanıyordum. MSI'ı değiştirme nedenim ise ekran kartı ile uyum sağlamaması.

Burada asıl kilit konu kullanım şekli. TV-BOX'ların arayüzü uzaktan kumanda ile kullanıma uygundur ama Windows mouse ve klavye ile kullanım için optimize edilmiştir. Ben bu sorunu KODI ile çözdüm. Oyun oynamak gibi bir alışkanlığım olmadığı için açılışa direkt KODI'yi koydum. Zaten HTPC olarak kullanıyorsanız 7/24 açık bırakmıyorsunuz cihazı. Daha önceleri Harmony One kumanda kullanıyordum komple sistem için ama sonrasında telefona da YATSE kurdum. PC kullanmanın avantajlı yanı yeni bir codec çıktığında en kötü ihtimal ekran kartı değişikliği ile bunu çözebiliyorken android-box'larda komple değiştirmek gerekiyor.

150 TL eksik geliyor her ay benim fatura 7/24 TV'box açık. PC + TV'box ayrı ayrı test yaptım.
PC'nin yeri farklı gerektiğinde video editlemek için açıyorum.
PC oyunları video edit grafik vs için PC olur.
Genel TV' film dizi uydu alıcısı hepsini TV'box ile yapıyorum daha iyi oluyor.
Kullanım amacı ihtiyaca göre değişiyor bunlar.

150 TL eksik geliyor her ay benim fatura 7/24 TV'box açık. PC + TV'box ayrı ayrı test yaptım.
PC'nin yeri farklı gerektiğinde video editlemek için açıyorum.
PC oyunları video edit grafik vs için PC olur.
Genel TV' film dizi uydu alıcısı hepsini TV'box ile yapıyorum daha iyi oluyor.
Kullanım amacı ihtiyaca göre değişiyor bunlar.
Bir bilgisayarın tüketimi nasıl ayda 150tl fark ediyor ki, FX 9590'mı takılı?
Televizyonun kendisinin 120 watt gibi bir tüketimi vardı, kabaca 2 televizyon açık gibi olacak.

Ben yıllaraca bu şekilde kullandım ama i7 bile çok fazla bu işler için onu söyleyebilirim.
Amacınız bu bilgisayarı medya oynatıcı olarak kullanmak ise burada kilit bileşen ekran kartınız olacaktır. Ekran kartınızı güncelledikten sonra gerisi son derece basit birleşenler bile olabilir. Mesela ben anakart olarak Asus N3050I-C kullanıyorum. MSI GT1030 ekran kartı takılı şu an. İşlemci çakılı. Ondan önce yine ITX bir anakart olan MSI E350IA-E45 kullanıyordum. MSI'ı değiştirme nedenim ise ekran kartı ile uyum sağlamaması.

Burada asıl kilit konu kullanım şekli. TV-BOX'ların arayüzü uzaktan kumanda ile kullanıma uygundur ama Windows mouse ve klavye ile kullanım için optimize edilmiştir. Ben bu sorunu KODI ile çözdüm. Oyun oynamak gibi bir alışkanlığım olmadığı için açılışa direkt KODI'yi koydum. Zaten HTPC olarak kullanıyorsanız 7/24 açık bırakmıyorsunuz cihazı. Daha önceleri Harmony One kumanda kullanıyordum komple sistem için ama sonrasında telefona da YATSE kurdum. PC kullanmanın avantajlı yanı yeni bir codec çıktığında en kötü ihtimal ekran kartı değişikliği ile bunu çözebiliyorken android-box'larda komple değiştirmek gerekiyor.
i7'nin üstündeki HD 2000 yeterli gelmeli bence. GTA 5'i 600x800 çözünürlükte 10 FPS açıyor :hihi San Andreas'da ise HD ayarlarda 45 FPS vermiş.

Elimde fazladan GT 210 ve HD 7510 ekran kartı var ama alacağım kasadaki anakart ITX (Gigabyte H61N-D2V) olduğundan kasa çok küçük. Dolayısıyla PCI-Express slotu kasada var mı bilmiyorum. Alınca göreceğim. Kendime değil de babam için alıyorum, o yüzden kullanım kolaylığı açısından kumanda da temin etmem lazım.

KODI dediğiniz kabaca nedir? Bu konularda zır cahilim. Babam hep maçları yorumculardan takip ediyordu, iptv falan kurup hediye etmeyi düşünüyorum. Bilgisayar gelsin önce windows + emülatör şeklinde sonra da en baştan x86 android kuracağım. Hangisini kullanmak kolaylarına gelirse o şekilde ayarlamayı düşünüyorum.

Bir bilgisayarın tüketimi nasıl ayda 150tl fark ediyor ki, FX 9590'mı takılı?
Televizyonun kendisinin 120 watt gibi bir tüketimi vardı, kabaca 2 televizyon açık gibi olacak.
Ben PC'yi açınca 3-4 saat kullanıp kapatmıyorum bütün gün açık kalıyor böyle olunca o fark oluyor şimdi sadece işim olunca açıyorum kullanıma bağlı bir durum.

Performans olarak TV Box'lara karşı, TV Box'ların yaptığı işlerde daha iyi olacağını zannetmiyorum. Çünkü her ne kadar muhtemelen salt performans olarak daha iyi olsa da, üstünde Windows çalışacağı için iş yükü de daha fazla olacak.
Tabi arkada çalışan hizmetlerin bir kısmını devre dışı bırakarak bu sorunu belli bir oranda çözebilirsiniz. Kodi vs. kullanarak da arayüz sorununu çözebilirsiniz, tabi Kodi 1080p Netflix destekliyor mu bilmiyorum.
Tabi bunun dışında evinizde ekstra bir bilgisayar olacağı için bir sürü ekstra iş de yapabilirsiniz. Medya sunucusu kurabilirsiniz, yazıcınız varsa bilgisayara bağlayıp telefonunuzdan belge yazdırabilirsiniz vs.
Ortalama bir kullanıcı için TV Box'ların avantajı neredeyse hiç kurulum gerektirmiyor ve yer kaplamıyor olmaları.
Tabi bu söylediklerim hep 1080p için geçerli. Eğer 4K bir televizyonda bu işi yapmak istiyorsanız bilgisayar almak tuzlu olacaktır.

Performans olarak TV Box'lara karşı, TV Box'ların yaptığı işlerde daha iyi olacağını zannetmiyorum. Çünkü her ne kadar muhtemelen salt performans olarak daha iyi olsa da, üstünde Windows çalışacağı için iş yükü de daha fazla olacak.
Tabi arkada çalışan hizmetlerin bir kısmını devre dışı bırakarak bu sorunu belli bir oranda çözebilirsiniz. Kodi vs. kullanarak da arayüz sorununu çözebilirsiniz, tabi Kodi 1080p Netflix destekliyor mu bilmiyorum.
Tabi bunun dışında evinizde ekstra bir bilgisayar olacağı için bir sürü ekstra iş de yapabilirsiniz. Medya sunucusu kurabilirsiniz, yazıcınız varsa bilgisayara bağlayıp telefonunuzdan belge yazdırabilirsiniz vs.
Ortalama bir kullanıcı için TV Box'ların avantajı neredeyse hiç kurulum gerektirmiyor ve yer kaplamıyor olmaları.
Tabi bu söylediklerim hep 1080p için geçerli. Eğer 4K bir televizyonda bu işi yapmak istiyorsanız bilgisayar almak tuzlu olacaktır.
PC de 4k DV HDR10 içerikler sıkıntı oluyor TV'box keyfi farklı bence ikiside lazım ama ikisinin de kullanım amacı ve yeri var.

Cevap veren herkese teşekkür ederim. Bizim TV 10 yıllık Sanyo 1080p. Ne kadar görüntü kalitesi iyi olmasa da yeri geldi çok rahat günde 10 saat çalıştığı oldu, hâlâ taş gibi çalışıyor.

Bilgisayar bugün ya da yarın elime ulaşmış olur. KODI vs hiç anlamıyorum bu işlerden. Artık bilgisayar gelsin araştıra araştıra, deneye deneye yüklerim bir şeyler.

Başta da belirttiğim gibi mümkünse hiç Windows kurmayıp x86 mimarisi için olan Android'i yüklemeye çalışacağım. Eğer sorun çıkarırsa o zaman Windows üzerine emülatör ile kurulum yapmayı düşünüyorum.

Bilgisayarı geldi.

Önce x86 android ile Windows kurmadan doğrudan android yükledim fakat kablolu interneti algılamıyormuş, wifi ile bağlanabiliyor ancak. Bu sebeple windows'a döndüm.

Şuan kasada HDD var, elimdeki SSD'yi kasanın vidalarını açmak için alyan anahtar gerektiğinden açamadım.

Windows 10 kurdum en başta bilgisayarın açılması dakikalar sürünce ve her saniye kasıldığı için Windows 7'ye geçiş yaptım.

Şuanlık memnunum. Counter strike 1.6 yükledim, babam biraz oynadı ancak yıllardır pc kullanmadığından unutmuş :D

Bilgisayar boşta 25w
Google'da film/dizi izlerken 60w tüketiyor. Yani öyle şebeke hortumlayıp fatura şişirecek bir tüketim yok. Beklediğimden bayağı düşük çıktı.

Pc tv box'a göre daha fazla enerji harcar. Tv kadar harcayabilir. Ayrıca Tv box kumandası ile beraber oldukça yüksek bir konfor sağlıyor. Bu konfordan mahrum kalmaya bence değmez. Ancak bir tv boxtan muhtemelen daha uzun ömürlü olacaktır. Hayırlı olsun.

Şu videodaki gibi android yükleyip kumanda bağlayabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri