Merhaba,
Oncelikle gecmis olsun dileklerimi iletmek isterim.
Almis oldugunuz tedbirlerden topraklama cok onemli ve iyi yapmis oldugunuz bir tedbir oldugunu paylasmak isterim. Cunku toprak hatti olmayinca her cihazda oldugu gibi bilgisayarlarda da olan fabrikasyon calisma kacak miktari zaman icinde veya cok kisa bir surede bilgisayariniz elektronik bilesenlerinde cok net bir sekilde arizaya sebep oluyor. O nedenle basta insan korumasi (topraklama+guvenilir bir rcd ile) ardindan cihaz sagligi icin topraklama cok onemli.
Akim koruma prizleri kullanicilar tarafindan yanlis anlasiliyor. Sorunsuz bir elektrik=akim korumali priz algisi yanlis. O nedenle akim korumali prizden bir beklenti icinde olmanizi onermem.
Sorunsuz bir elektrik=online ups

En sonunda aldiginiz bu online ups tedbiri cok isabetli ve dogru bir tercih. Bunu en basindan beri yapsaydiniz sorununuz direkt bilgisayarinizdan kaynakli diyebilirdim. Ama anladigim kadariyla bir sure sebekeden calistirip sorunlar basgosterince ups almissiniz yazinizdan onu anladim.
Online ups’e bagli bir bilgisayar harmonik sebeke dalgalanmasi dusuk gerilim yuksek gerilim gibi sorunlar gormez. Cunku online ups’lerin giris prizine giren elektrik ile cikis prizinden alinan elektrik birbirinden bagimsiz yani izoledir. Bu online ups, online modd’a gecerlidir. Ups Bypass moduna veya statik bypass modunda calisiyorsa izole degildir. Ben online modda calistirdiginizi varsayarak izole oldugunu soyluyorum. Temel mantik sudur online ups’lerde sebeke elektrigi cihaza girer, sebeke filtrelerinden gecer, evirici/dogrultucu devreyelerinden gecerek sinus sebeke gerilimi dc’ye cevilirilir ve ups icindeki akulere doldurulur. Ardindan akulerinden aldigi dc gerilim/akimi yeniden evirici/invert devrelerine tabi tutar 50hz 230 vAC bir gerilim uretir ve gerekli koruma islevleri ardindan cikis prizlerine aktarir. Kullanici yani siz arada bir tesisat kullanmaz direkt pc enerji kablonuzu ups cikisina baglarsaniz temiz bir enerji ile pc’nizi beslemis olursunuz. Bunun sebebi ups urettigi ac gerilimi sorunsuz gurultusuz bir enerji kaynagi olan akuden almasidir. Haa sorun olamaz mi olabilir. Ups kalitesi kotudur, yazilimsal ve donanimsal basarisi kotudur ic yapisindaki sorunlarin bazilari size aktarilir. Ama bu duruma cok sık rastlanmaz. Rastlananlarda ya cihaz yasi geregi ariza meydana geliyor yada cihaz hep yuksek kapasitede calistiriliyor cihazlarma malum cok toleransli uretilmedigi icin dayanmiyor cortluyor. Bu arada ups cikisinda harmonik olmaz mi? Sorusu akillara gelebilir. Evet olur. Ama ups’in uzerindeki prize dogrudan tesisat olmadan pc’nizi baglarsaniz hicbir bilgisayar o harmonikten etkilenmez. Cunku cihaz cikisindaki harmonik miktari cok az olur veya yok degerine yakindir. Ama cihaz cikisina uzun metrajli tesisat yapilir, bu tesisata da smps temelli, elektronik bilesenli cihazlar baglanirsa o ups cikisinda da harmonik olur. Soyle ifada ediyim endustriyel tesiste cok adetli surucunun beslendigi bir ups hattina bagli orta kalitede bir bilgisayar bile bu hatiri sayilir harmonikten etkilenmiyor. O nedenle sizin sorununuzun harmonik oldugunu dusunmuyorum.
Bilgisayarinizin gerekli onarimlari yapildiktan ups cikisindan baska birseya baglamadan sedece ups cikisinda beslemeye ozen gosterin. Cihazlarinizi sebekedeki elektriksel sorunlardan gurultulerden girisimlerden online ups ile kullanabilirsiniz ama bunlarin disinda evinizde farkinda olmadiginiz bir yuksek elektro manyetik alan olabilir, yuksek gsm sinyal aginda olabilirsiniz bunlar da emc/emi dedigimiz girisimlerdir. Bunlarda cihazlarda sorun yasamaniza sebep olabilir. Bunun disinda toprak hattinizda sorun olabilir. Ups’de dikkat ettiyseniz toprak cikisina deginmedim. Cunku ups’ler toprak uretmez, bina topragini giristen alir, cikisa aktarir. Ordan gelen bir gerilim, yildirim,elektriksel gurultu vs cihazlarinizda arizaya sebep olabilir.