Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızda sizlere kısaca bilmeniz gereken detayları aktaracağız. Tüketici hakları, tüketicilerin mal ve hizmet satın alırken karşılaşabilecekleri haksızlıkları önlemek ve adil bir ticaret ortamı sağlamak amacıyla düzenlenmiş haklardır. Türkiye’de bu haklar, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile güvence altına alınmıştır. Tüketici hakları arasında ayıplı mal ve hizmetlerde onarım, değişim, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep etme hakkı bulunmaktadır.
Tüketici Hakem Heyeti
Tüketici Hakem Heyetleri, tüketiciler ile satıcılar veya sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözmek amacıyla oluşturulmuş olan kurullardır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda belirli parasal sınırlar bulunmaktadır. 2024 yılı için bu sınır 104.000 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu değerin altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması zorunludur. Daha yüksek değerlerdeki uyuşmazlıklar için ise doğrudan mahkemelere başvurulması gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Dilekçesi
Tüketici hakem heyetine başvurmak için bir dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Bu dilekçede başvuru sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi, uyuşmazlık konusu, talebi ve Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık değeri gibi bilgiler yer almalıdır. Başvuru, elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilir. Elektronik başvurular, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden gerçekleştirilmektedir.
E-devlet başvuru adımları :
Öncelikle aramaya Tüketici Hakem Heyeti başvuru yazdığımızda karşımıza bu sonuç çıkıyor.
Burada uygulamaya git butonuna tıklıyoruz.
Ardından onayla diyerek sistemin bizi TÜBİS sistemine aktarmasını sağlıyoruz.
Tüketici Bilgi Sistemleri (TÜBİS) İşlemleri kısmından Tüketici Başvurularını seçiyoruz.
Ardından bizden istenen bilgileri dolduruyoruz.
Burada sol tarafta yarım kalan başvuruları, daha önce yapılan başvuruları görebileceğiniz bir alan mevcut. Başvurularınızı takip edebilmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
6502 sayılı Kanun, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak, bilgi edinmelerini sağlamak ve ticari uygulamalarda karşılaşabilecekleri haksızlıkları engellemek amacıyla düzenlenmiştir. Kanun kapsamında tüketicilere sağlanan haklar, garanti belgesi düzenlemelerinden mesafeli sözleşmelere kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Tüketici hakem heyetleri de bu kanun çerçevesinde faaliyet göstermektedir.
Tüketici hakları, adil ticaretin ve tüketici memnuniyetinin sağlanması için büyük önem taşımaktadır. Tüketici Hakem Heyetleri ve 6502 sayılı Kanun, tüketicilerin haklarını koruma konusunda önemli araçlardır. Bu haklardan faydalanmak ve olası haksızlıklara karşı korunmak için tüketicilerin bilinçli olması ve gerektiğinde ilgili makamlara başvurması önemlidir.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği :
T.C. ………………. VALİLİĞİ/KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA
………tarihinde, ekte tarafınıza delil olarak sunmuş olduğum fatura belgesinde adı geçen ………….adlı işletmeden X marka Y model akıllı robot süpürge satın aldım. Bahsi geçen ürünün …….tarihindeki arızasına istinaden ……..tarihinde ……. adlı işletmeye ürünün garanti dahilinde onarımı amacı ile teslimatını gerçekleştirdim. Tarafıma …….. tarihinde paylaşılan bilgi doğrultusunda ürünüm ‘’Tüketici Hatası’’ iddiası ile garanti dışı bırakılmış ve ücretli hizmet dayatılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki İddia sahibinin iddiasını somut deliller ile ispat etmesi ilkesi kapsamında BENİM olan ürünün üzerinde tüketici kaynaklı nasıl bir hasar veya deformasyon olduğu kesintisiz video kaydı veya somut/kabul edilir bir görsel ile ispat edilmemiştir. Yine bilinmelidir ki bahsi geçen yetkili servisler, ilgili üretici veya ithalatçı firmanın sözleşmeli iş ortağı konumundadır yani tarafsız ve bağımsız işletmeler değildir.
Dolayısı ile bu koşullarda üretici veya ithalatçıya bağlı çalışan bir işletmenin ispatsız/delilsiz beyanı da Hukuken geçerli değildir. Konunun teknik tarafında ise yine tutarsızlık söz konusudur zira Robot süpürgenin tekerlek aksamı ilgili ürünün İÇ yapısı olarak geçer, tüketicinin erişimi veya müdahalesi mümkün olmayan bir noktada meydana gelen bu kusur tüketici değil üretici ve/veya üretimde kullanılan donanımın materyal kalitesine bağlı bir durumdur. Bu konu ile ilgili bağımsız çalışmalar yapan derneklerin sunduğu argüman ve videolar da söylemlerimi kanıtlar niteliktedir.
Yapılan tüm araştırmalar ve ispat niteliğinde yayınlanan video ve görsellerden de anlaşıldığı üzere meydana gelen deformasyon kesinlikle tüketici kaynaklı değildir ve dolayısı ile Yetkili Servis burada Yetki Suiistimali yoluna gitmek sureti ile Türk Medeni Kanunu 2 inci Madde ’ye aykırı hareket etmektedir. İlgili teknik açıklamaların yapıldığı video linki ve görselleri yine tarafınıza delil olarak sunuyorum. Yapılan açıklamalar doğrultusunda haksız şekilde garanti dışı bırakılan ürünümün garanti dahilinde onarılması, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’ un 8 inci maddesinde belirtilen AYIPLI MAL sınıfına giren ürün ile ilgili seçimlik haklarımın tarafıma kullanım izni verilmesi ve ürünümün ayıpsız misli ile değişimi/onarımı yöndeki talebimin kabul edilmesini saygı ile arz ederim.
Daha fazla bilgi için T.C. Ticaret Bakanlığı resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tüketici Hakem Heyeti başvurusu için en kolay yöntem e-devlet üzerinden başvuru dilekçesi oluşturmaktır. Ancak ilçenizde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne yoksa Kaymakamlığın ilgili birimine elden başvuru dilekçenizi iletebilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Parasal Sınırı Ne Kadar?
Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Parasal Sınırı 2024 yılı için 104.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemelerine başvurulması gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyeti Başvurularını Nereden Takip Edebilirim?
Tüketici Hakem Heyeti Başvurularını Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden takip edebilirsiniz.
Tüketici Hakları Hangi Kanun İle Güvence Altına Alınmıştır?
Tüketici Hakları 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile güvence altına alınmıştır.
İlginizi çekebilir : Yedek Parça Yok ve Onarım Süresi Aşılan Ürün Değişimi Dİlekçe Örneği
Yorumlar (11)