ADS Panel Nedir sorusunu cevaplamamız lazım çünkü TFT LCD dünyasında televizyon arayışında olan tüm dostlara paylaştığımız bilgiler oldukça derin teknik bilgiler olabiliyor ve bu derin teknik bilgileri her seferinde her video içeriğinde anlatmak bizler için anlatırken, sizler için de zaten bildiğiniz şeyi dinlerken için ciddi zaman kaybı oluyor o nedenle bilmeyenler için biz bu metni paylaşalım ki video içeriklerinde merak edenler burada detaylara ulaşabilsinler. ADS panel temel olarak IPS olarak bildiğimiz In Plane Switching teknolojisinin 2012 yılında BOE Display tarafından geliştirilmiş yeni bir halidir. ADS in açılımı Advanced Super Dimension Switching şeklindedir. Yani IPS in yeni bir versiyonuna ADS diyebiliriz. Bildiğiniz üzere IPS teknolojisi LG yani Lucky Goldstar firmasına ait, ADS teknolojisi ise Beijing Opto Electronics yani BOE Display firmasına ait. Yapı tabanları aynı olsa da her iki firma da kendi cephelerinden bu yapı tabanına yorum getirmiş ve minimal de olsa farklı sonuçlar ortaya koymuştur. Genelde pek karşılaşılmasa da IPS ve ADS teknolojisi ile üretilmiş panellerin yanısıra IPS ADS olarak üretilmiş paneller de vardır ki bunlara basit bir örneği Samsung QNED85A modelinden verebiliriz.
Biz bunları bu şekilde yazıyoruz ancak temelde ne kadar büyük farklar var acaba diye merak edenlere ithafen yazalım ki öyle beklediğiniz büyük farklılıklar yok, IPS ADS birleşiminden ortaya çıkan en temel sonuç bir tık daha sert yüzey alanı (ki son kullanıcının ne işine yarar), Polarizer geçirgenlik oranı açısından bir tık daha yüksek değere dayalı daha iyi sonuç elde edilen parlaklık ve görece daha yüksek kontrast değeridir. Peki IPS ile ADS birleştirilmese bu sonuç alınamaz mıydı? Kişisel fikrim IPS teknolojisinin bunu başarabileceği yönde olsa da yine bildiğiniz üzere QN/QNED serilerinin doğmasına neden olan teknoloji birleşimi Samsung ve LG markalarının Quantumdot ve Nano hücreleri birleştirmesiydi. Elbette ki markaların karşılıklı adım atarak ortaya sundukları bu girişim neticesi VA ve IPS panelin avantajları bir panelde birleştirilmiş oldu. İşte IPS ve ADS birleşiminden de üreticiler bu pozitif sonucun doğduğunu düşünüyorlar ancak henüz inceleriz.com olarak QNED85A üzerinde bu farkı ortaya koyacak bir test uygulamadık.
ADS panellerin avantajı VA paneller ile kıyaslandığında sundukları geniş görüş açısı ve genellikle %100 oranına yakın olan SRGB değeridir. Aslında ADS paneller ilk doğruklarında isimleri de farklıydı :) Kafa karışıklığı olmasın, çok da uzun olmasın düşüncesi ile ADSDS olan ismi ilerleyen yıllarda ADS olarak değiştirildi. Gelişmiş Süper Boyutlu Anahtar Düzlem anlamı içeren teknoloji elbette ki yine Likit Kristal Hücrelerin dizilimi üzerinde yapılan değişik mühendisliklerin sonucu ortaya çıkmıştır.
İncelediğimiz ürünlerden örnek ile ilerleyecek olursak ADS panelde en çok rahatsız eden unsurun siyah konusundaki bilinen başarısızlığı ve IPS panelin de çıkmazı olan ve IPS ışıltısı adını alan paneldeki açı sapması parlamaları konusudur. Bunun yanısıra kim ne kadar itiraz ederse etsin her renk uzayında en başarılı sonucu veren panel tiplerinden birisi olduğu gerçeği de gözardı edilemez.
Yorumlar (4)