”Eşdeğer Ürün Tespiti” için Dilekçe Örneği
  1. Anasayfa
  2. Tüketici Hakları

”Eşdeğer Ürün Tespiti” için Dilekçe Örneği

0

Tüketiciler olarak haklarımız korumak adına verdiğimiz mücadeleler ne yazık ki son bulmuyor zira kurnaz üretici ve satıcılar tüketicilerin haklarını vermemek için her yolu deniyorlar. 6 ay veya senede bir model değişikliğine gitmek de hem satış hem de satış sonrası için ayrı bir kaçış yolu oluyor firmalar ve markalar adına. Dolayısı ile tüketiciler olarak bizlerin bu haklarımızı korumak adına yapacağı işler ve atacağı adımlar da bitmiyor.

Bir Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulundunuz, heyet sizi haklı buldu ve Malın ayıpsız Misli ile Değişimine karar verdi ancak geçen sene aldığınız ürünün MODELİ DEĞİŞTİĞİ ve o model artık stoklarda olmadığı için firma size ”Bu model artık yok, stoklarımızda yok, o nedele fatura bedelini iade edebiliriz” diyecek ki sakın bunu kabul etmeyin. Firma bu kararı uygulamak zorundadır. Eğer model yok ise o zaman eşdeğer ürün teslim etmek zorundadır ve bunun için de YENİ MODEL adı altında sizden ücret talep edemezler.

Sizin burada bilinçli bir tüketici olarak yapmanız gereken işlem belli. Elinizdeki Hakem Heyeti kararını da alıp, aşağıdaki metin çerçevesinde kendi dilekçenizi hazırlayıp bulunduğunuz yerde varsa Tüketici Mahkemesine, eğer ilçelerde yaşıyorsanız veya bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yok ise Tüketici Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat etmelisiniz.

Tüketici Hakem Heyeti kararının uygulanmaması halinde, tüketici, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde görevli tüketici mahkemesine başvuruda bulunabilir. Görevli Tüketici Mahkemesi, tüketicinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Tüketici Mahkemesine yapılan başvuruda, Tüketici Hakem Heyeti kararının bir örneğinin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Ayrıca, tüketicinin karara itirazını belirten bir dilekçe yazması gerekmektedir. Aşağıdaki metin, bu dilekçe konusunda size yardımı olacaktır :)

……………….. Tarihinde ………………. Firmasından, ekte delil nitelikli sunmuş olduğum fatura belgesinde belirtilen ………………….marka …………………model ürünü satın aldım. …………………tarihinde ürünümün arıza yapması üzerine firma tarafından taleplerimin reddedilmesi nedeniyle ………tarihinde ………dosya numarası ile THH’ne başvuru yaptım ve THH tarafımı haklı bulup Malın Ayıpsız Misli ile Değişimine karar Verdi.  ……. Tarihinde bu karar neticesi firma ile irtibat sağlayıp kararı uygulamalarını talep ettim fakat bahsi geçen ürün artık stoklarında olmadığı için kararı uygulayamayacaklarını, fatura bedeli kadar ücret iadesi yapabileceklerini beyan ettiler. Ben ürünü satın aldığımda ürün ….. Lirayken bu gün aynı özelliklere haiz ürünün satış bedeli ……….. Liradır. Dolayısı ile Fatura bedeli üzerinden yapılacak bir ücret iadesi ile aynı özellikleri kapsayan bir ürüne yeniden sahip olabilmem mümkün değildir bu nedenle, satın almış olduğum ürünün aynı firma tarafından satılan aynı markadaki mevcut modeller içerisinde eşdeğer olanın tespiti doğrultusunda bilirkişi aracılığı ile ‘’Eşdeğer Ürün tespiti’’ talep etmekteyim. Bilinçli bir tüketici olarak amacım hiçbir şekilde haksız edinim elde etmek değil, hakkım olanı korumaktır. Firma, Türk Medeni Kanunu 2 inci maddeye aykırı hareket etmekte ve aynı zamanda Devletin Hakem Heyetinin kararına da uymamaktadır. Günümüz gelişen teknoloji dünyasında modeller 6 ay ile 1 sene içerisinde sürekli olarak değişmektedir. Yine de bahsi geçen KODLAMA anlamındaki değişiklikler ürünlerin içlerine tam olarak yansımamaktadır. Örneğin X markasının YZ123 model ürünü 2022 yılında satılırken, YZ124 model adı altında 2023 yılında satıldığı net şekilde bilinmektedir. Somut bir örnek vermek gerekirse, Samsung üretimi 55BU8000 model bir televizyon, 1 sene sonra aynı anakart, aynı panel ve aynı güç kartı ile üretilmiş olmasına rağmen 55CU8000 model adı ile satılmaktadır. Yaşadığım durum da bundan farklı değildir. 55BU8000 model tv ile 55CU8000 model tv arasında teknoloji ve üretim kalite farkı olmamasına rağmen, bir kod değişikliği ile satıcı veya üretici ‘’O model artık yok’’ diyebilmektedir. Bu koşullarda bir ürünün 2-3 veya 5 yıl garantili olmasının da, Devlet tarafından 10 yıl yasal ömür verilmesinin de bir anlamı kalmamakta ve tüketici hakkı bu model oyunları ile gasp edilmektedir. Bilinçli bir tüketici olarak Saygıdeğer mahkemeden tek talebim, Devletin Hakem Heyetinin beni haklı bulup değişimine karar verdiği ürünüme EŞDEĞER olan ürünün tespit edilmesi ve firmanın stoklarında var olacak şekilde tespiti yapılmış olan ürünün firma tarafından ÜCRETSİZ şekilde tarafıma teslim edilmesini sağlamasıdır.

Öneri:  Ayakkabı Erken Yıpranma Değişim Taleplerinde Dilekçe Örneği

Talebimin kabulünü saygı ile arz ederim.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir