Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

NBKpro

Moderatör
Moderator
Katılım
26 Ocak 2023
Mesajlar
3,292
Ön Açıklama: Yazı tahmin ettiğimden çok uzun oldu, fakat gözünüze korkutucu gelmesin. Akıcı bir şekilde gideceğini söyleyebilirim.

Akaryakıtta Tek Fiyat şeklinde duyulan bir uygulama var ve halk arasında çok yanlış anlaşılmalara neden olan bir konu. Tam olarak hangi tarihte Resmi Gazete'de yayınlandığını bulamasam da 15 Mayıs 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Bu uygulamaya göre akaryakıt dağıtım şirketlerinin özellikle motorinde (benzinde de var fakat çoğu istasyonda yoktu) farklı isimler altında satış yaptığı (genellikle 2 çeşit) ürünler vardı. Bunlar halen daha halk arasında eurodizel / normal dizel olarak lanse edilse de aslında alakası yoktu.

Yani örnek olarak Opet'in ecoforce ile ultraforce motorinini kıyaslayacak olursak, dizel araçlar için eurodiesel diye tabir edilen ürünün sadece ultraforce olduğunu ve diğerinin araca uygun olmadığını söyleyen görüşler oldukça yaygın fakat bu tamamen YANLIŞ bir durumdu. Peki bu yanlış durum nereden geliyor diye araştırırsak şu sonuca erişiyoruz.

2010 yılında tüm motorin çeşitlerinin "Eurodiesel" standartlarına uygun olarak üretilmesi kararı alındı. Hem Avurpa standartlarına uyum sağlamak, hem de yeni çıkan araçlara uygun yakıtı sağlamak amacıyla böyle bir karar verildi. Eurodizel'in yaygınlaşmasından sonra Motorin ürününde yapılan ayrımı "Kırsal Motorin" ve "Eurodizel" olarak isimlendirdiler. Kırsal kelimesini nasıl seçtiler bilinmez fakat normal bildiğimiz eskinin "kara mazot"u tarih oldu. O tarihe kadar istasyonlarda yeni nesil araçlar için Eurodizel almak gerekliydi. Fakat TÜPRAŞ 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Kırsal Motorin üretimini sonlandırdı. Akaryakıt dağıtım şirketleri de 15 Şubat 2011 tarihinden itibaren Kırsal Motorin ikmalini sonlandırdı. İşte o tarihden sonra tüm dizel yakıtlar Eurodizel standartlarına uygun hale geldi. Aralarındaki en belirgin fark olarak Kırsal Motorinde (Normal motorinde) 1000 PPM olan kükürt seviyesi Eurodizel'de maksimum 10 PPM olabiliyor.

Hikaye kısmını geçtikten sonra şuraya gelelim, Normal Motorin ve Eurodizel ayrımı ortadan kalkmadan önce istasyonlarda iki çeşit dizel formunda yakıt vardı. Normal ve Euro Dizeller. Bunlar arasında da Eurodizel biraz daha yüksek fiyatlıydı. Fakat yakıtların hepsi Eurodizel standartlarına uygun hale geldiği sıralarda, Akaryakıt dağıtım şirketleri şöyle bir uyanıklık yaptı. (Buradan sonra anacağımız Motorin/Dizel yakıtların hepsi Eurodizel'dir.) Eskinin Normal-Euro ayrımındaki halk bilincini yanlış yönlendirerek zaten tek ürün olan Eurodizel'e farklı katkılar ekleyerek iki farklı ürün ortaya çıkardılar ve yine aynı şekilde Birini diğerinden bir tık daha yüksek fiyattan satışa sundular. Halk da sanki eskinin Normal-Euro dizeliymiş gibi bunu bal gibi yedi ve yıllarca farklı katkı maddeleri olan Eurodizel'in sanki sadece yüksek fiyatlı olanı kendi araçlarına uygunmuş sanıp aldılar. Akaryakıt dağıtım firmaları sadece bu hamle ve halk üzerinde oluşturdukları yanlış yönlendirme bilinciyle belki de milyonlarca TL kazandı.
Geçtiğimiz yıllarda ismini vermeyeyim çok meşhur bir akaryakıt istasyonuna dizel araçla gittiğimizde pompacının "Abi Eurodizel kalmadı normalinden var, birkaç saat sonra gelecek tır" dediğini hatırlıyorum. Taa o zaman "yahu bu normal mazot kalkmamış mıydı ne alakası var" diye düşünüp internette bir araştırmaya girmiştim. Çünkü kendi ürün tabelalarında da "X eurodizel, Y eurodizel" şeklinde satılıyordu.

"Peki ama gerçekten aralarında fark var" diyenler de olacaktır. Bunun nedeni de şu, katkısı farklı. EPDK iziniyle dağıtıcı firmalar yüzde 0.5 (binde 5'i) geçmemek şartıyla akaryakıtların özelliklerini iyileştirmek için çeşitli katkı maddelerini ürüne ekleyebiliyor. Tabi bunu EPDK'nın onayıyla yapmalı. Yani rafineriden çıkan ürün aynı ürün, Eurodizel, fakat dağıtıcı firmalar bunu kendilerine göre rafineriden aldığı saf haliyle ya da çeşitli katkılar ekleyerek satabiliyor. Araçların uyumlulukları ise ne BP'nin Ultimate Diesel'ine ne de Shell'in V-Pover Diesel'ine ayarlı değil. Araçların hepsi Saf, katkısız Eurodizel ile çalışabilecek şekilde. Fakat yıllarca motora zarar verir silindirleri bozar vs. diye yanıltıldık. Halen daha da devam ediyoruz. Aralarındaki fark tamamen aynı yakıta (Eurodizel'e) kattıkları maddelerden kaynaklı.

Aralarında iyi-kötü ayrımı yok, şöyle ki Petrol Ofisi'nin VPro (eski prodizel) ve VMax, Opet/Sunpet'in EcoForce ve UltraForce, Shell'in FuelSave ve VPower, BP'nin BPDiesel ve BP Ultimate Diesel, Aytemiz'in Motorin ve Optimum Motorin, Kadoil'in Motorin ve Ecomax Motorin ismiyle sattığı ürünlerin hepsi aslında Eurodizel'di. Zaten hepsinin katkısız hali aynı üründü. Ayrıca EPDK'ya göre katkılı ürün satışı ancak "tüketicinin isteği" halinde yapılabilirdi. Fakat işleyiş tam tersi oldu genellikle katkılı/yüksek fiyatlı olanı doldurdular pompaya yanaşınca hep. Biraz daha düşük fiyatlı olanı ise hep kötülediler, doldurmadılar yok dediler ya da isteğe göre doldurdular.

Aralarındaki fark ne? Aralarındaki fark şu ki, isimlerinden de anlaşılacağı üzere katkılı olanlar daha çok yanarak daha yüksek performans sağladı. Diğer ürün grubu ise yakıt tasarrufu yapmaya yönelikti. Hatta reklamlarda da böyle tanıtıldı fakat iş öyle olmadı. Ucuz olanı sanki eurodizel değilmiş ya da araçlara uygun değilmiş gibi anlaşıldı. Aslında iki farklı ürün grubu vardı. Fiyat/Tasarruf odaklı ve Performans odaklı. Kamyon/Tır/Otobüs gibi araçlardan aynı istasyondaki ucuz olan yakıtı tercih edenler oldu çünkü onlar için performans değil tasarruf daha önemli.
Yani Shell'in FuelSave'i, Opet'in EcoForce'u, Petrol Ofisi'nin VPro'su aslında isimlerinden de anlaşılacağı üzere yakıt tasarrufu odaklıydı.

Diğer yüksek katkılı ürünlere bakacak olursak isimlerinden de belli olduğu üzere VPower, UltraForce, VMax, Ultimate gibi ürünler. Bunlar da yakıtın formuna çeşitli katkılar ekleyerek yanmaya destek olup daha yüksek performans (özellikle kalkışta ivmelenmeye) katkı sağladı. Fakat bir yerden kazanç varken diğer yerden kayıp vardır hep. Evet bunlar performans anlamında normalin biraz üzerinde çıkarıyor fakat burada da yakıt tüketiminden yana bir kayıp oluyor. Örnek olarak bir ağır vasıtayı örnek verecek olursak Tasarruf yakıtında 100km'de 28L tüketiyorken, performans yakıtında 100km'de 30L tüketiyor gibi.
Yurt dışında bazı ülkelerde bu çeşit tasarruf ve performans odaklı ayrı ürünler mevcut fakat bizim ülkemizde o kırsal-euro döneminin bitişinde bunlar çıkıp yanlış bir algı oluşturulup yıllarca bu şekilde lanse edildi.


Gelelim gündem konumuza, 15 Mayıs'tan itibaren AYNI AKARYAKIT İSTASYONUNDAKİ FARKLI KATKILI AYNI CİNS ÜRÜNLER TEK FİYATTAN SATILACAK, işin özeti bu. Hayır V-Power, Ultraforce, Ultimate vs. tarzı katkılı eurodizel'ler piyasadan kalkmadı. Sadece iki ürün arasında fiyat ayrımı ortadan kalktı. En baba açıklama aslında bu.
Fakat haber sitelerine bakınca hepsinin yakıtı aynı hale geldi gibi bir durum var ki öyle bir şey yok. Herkes kendi katkılı yakıtını satabilir. Hele bazılarına göre "tüm markalarda yakıtlar aynı fiyat olacak" tarzı saçma şekillerde haberler çıkmış görüyorum. Yahu öyle bir şey olabilir mi? Piyasayı domine eden 4-5 şirket var. PO, Opet, Shell, BP tarzı firmalar, bunlarla rekabet etmeye çalışan Kadoil, Aytemiz, Lukoil, Termo, Moil, Energy, Soil, Bpet gibi şirketler de var. Eğer hepsi aynı fiyattan satarsa nasıl rekabet edecekler? Öyle saçmalık mı olur. Haberi yazanlar abartmayı yanlış yönlendirmeyi ne kadar çok seviyor.

Peki X petrolden aldığım yakıt ile Shell/Opet'in yakıtı neden farklı? Arabaya zarar veriyor mu? soruları da sık sık karşımıza çıkıyor. Burada en büyük etmen DEPO / TANKER TEMİZLİĞİ. İstasyonun deposunda ne var ise sizin aracınıza da o girer. Tortu-pislik olayını çok abartanlar var yok çamurdu yok kumdu falan. Ama işin özü gerçekten depo kontrolü ve temizlikten geçiyor. Bu ara ara EPDK tarafından ve bazı dağıtıcı firmalar tarafından da denetleniyor ve çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.

İşin ucunda rekabet olduğu için kimi "marka bilinirliği ve marka değeri" ile kimi ise "uygun fiyat" ile sektörde tutunmaya çalışıyor. Kimi firmaların ise birden fazla markası var. En bilineni ise Opet/Sunpet. Sunpet bayileri mesela düşük fiyat indirim yapabiliyor fakat Opet iseniz o inidirim işleri biraz daha farklı, Opet ne derse o fiyattan satmak zorundasınız. Evet resmiyette ikisi de Opet, ikisi de aynı yakıt. Fakat Opet'in standartları daha yüksek. Belli metrekare alan, belli bir metrekare market büyüklüğü, otomatik kapılı WC'ler, bulunulan konum ve belli bir tonda akaryakıt satışı gibi şartları var, bunu kabul edersen Opet'in, etmezsen Sunpet'sin. Yakıt aynı, denetimler aynı, sadece kriterler farklı. Socar ile Hazar markaları arasında da bu şekilde bir durum mevcut. Aynı durum OMV'den önce Petrol Ofisi - ERK Petrol arasında da vardı. Birkaç tane daha dağıtım şirketinde de farklı markalar ile bayilik verme durumu var. İşin özü bu.

Yani
1- Tüm istasyonlardaki yakıtlar aynı hale gelmedi. Katkılı ürünler devam ediyor.
2- Markası ne olursa olsun tüm istasyonlardaki yakıtlar aynı fiyata gelmedi. Farklı şehirler ve farklı markalardaki ürünlerin fiyatları elbette ki farklı.
3- Bayilerin bazıları iki çeşit ürünü aynı fiyattan satmaya devam ederken, bazıları ise tek çeşit ürün satmaya başladı.
ve asıl cümleyi tekrar etmekte yarar var.
4- AYNI AKARYAKIT İSTASYONUNDAKİ FARKLI KATKILI AYNI CİNS ÜRÜNLER TEK FİYATTAN SATILACAK. AYNI İSTASYONDA AYNI CİNS ÜRÜNLER FARKLI FİYATLARLA SATILMAYACAK.
 
Bu iki tip yakıttan görece yüksek katkı içerenler 10-20 kuruş daha pahalıya satılıyordu. Şimdi bakıyorum bir çok firma fiyatları yüksek olan kısımda sabitleyerek yine haksız kazanç elde ettiler. Ben zamanla yüksek oranda katkılı olan ürünlerin piyasadan tamamen kalkacağını düşünüyorum. Bu şekilde ürün içeriği değişecek fakat yüksek fiyattan "normal dizel" i bize satmaya devam edeceklerdir. Ya da "eurodizel"deki içeriği değiştirip katkı oranlarını düşürerek tek tip yakıt satmak isteyebilirler sizin de söylediğiniz gibi ortada ciddi bir haksız kazanç ve büyük bir pasta var kimse daha performanslı ürünü ucuza satmak istemez. İlerleyen günlerde yenilenen formülüyle V-Power, FullForce, VForce sizlerle reklamlarını görebiliriz.
 
Bu iki tip yakıttan görece yüksek katkı içerenler 10-20 kuruş daha pahalıya satılıyordu. Şimdi bakıyorum bir çok firma fiyatları yüksek olan kısımda sabitleyerek yine haksız kazanç elde ettiler. Ben zamanla yüksek oranda katkılı olan ürünlerin piyasadan tamamen kalkacağını düşünüyorum. Bu şekilde ürün içeriği değişecek fakat yüksek fiyattan "normal dizel" i bize satmaya devam edeceklerdir. Ya da "eurodizel"deki içeriği değiştirip katkı oranlarını düşürerek tek tip yakıt satmak isteyebilirler sizin de söylediğiniz gibi ortada ciddi bir haksız kazanç ve büyük bir pasta var kimse daha performanslı ürünü ucuza satmak istemez. İlerleyen günlerde yenilenen formülüyle V-Power, FullForce, VForce sizlerle reklamlarını görebiliriz.
Kesinlikle nokta atışı tespitler olduğunu söyleyebilirim. Zaten dağıtım şirketleri bunu da bir şekilde çözmüştür. Yürürlüğe girmeden önce ellerindeki yakıtlardan birini ya elden çıkarmış ya da diğeriyle aynı forma getirmiştir diye düşünüyorum. Belki de ikisini birbirine karıştırıp tek fiyattan satışa sundu bilemeyiz.

Bu durum aslında aralarındaki ayrımın daha çok açılmasına neden oldu. Muhtemelen bazı firmalar bu katkı işinden vazgeçecek bazıları ise bunu bir koz haline getirecek ve katkılarını artıracak gibi duruyor. Gerçi marka algısı ile yapacağını yapan yaptı zaten. Bu saatten sonra hepsi katkı işinden vazgeçip saf motorin satsa bile X'in motorini Y'den daha iyi muhabbetleri eksik olmaz. Bu psikolojik algıyı kimse yenemez.

Ben akaryakıt konusunda olmasa da benzer bir konuda çok uğraştım, yenemedim insanlardaki bu psikolojiyi.
 
Evet çok uzun olmuş. Aslında bu gibi içerikler video olarak sosyal medyada karşımıza çıkınca izliyoruz da yazı okumak zor geliyor. O nedenle bunları video olarak anlatsak belki çok daha fazla kişinin ilgisini çekerdi.
Yok ondan değil arabam yok fazla ilgilendirmiyor beni ama bu petrol fiyatları herşeyin fiyatını etkiliyor.
Paylaşım için teşekkürler göz ucuyla azcuk okudum :kiskis
 
Doğru hareket bence. Ana yazıda da söylendiği gibi bütün dizel yakıtlar Eurodizel'di zaten. 2019 yılında Total'de iki dizel arasında 1 lira fark vardı litrede, pompacı arkadaş kırsal motorin olduğunu iddia edip vermemek için elinden geleni yapmıştı.
Benzin de keza öyle, istasyonlar iki farklı isimle 95 oktan benzin satıyordu.
Her ne kadar "motor temizleyici" vs. gibi katkılar eklenmiş olsa da, bu katkıların ciddi bir performans/tasarruf farkı yaratmadığını düşünüyorum.

Ayrıca artık toteme "Mazot X TL" yazıp pompada "abi o kırsal motorin, eurodizel X+2 TL" deme devri de bitmiş olur.
 
Aracım dizel, sıfır aldım. İlk günden beri PO ve Shell ağırlıklı, nadiren de BP ve Opet olmalk üzere hep katklı premium dizel kullandım. Maaşallah, araç hala ilk günkü gibi. Abi aynı yakıt ya, ben falanca petrolde 2 lira indirimli katkısız alıyorum diyenler kurumlu motorları, egrleri ve tıkalı vb enjektörleri ile sanayide gezip dururlar.

Katkı işinin şakası yok, özellikle dizelde. Ben neredeyse hiç enjektör temizleyici, ilave katkı vb kullanmadım. O katkılar gerçekten iş görüyor arkadaşlar. Şaka değil.

Ha, kırsal motorin diye bir şey yok, yıllardır hepsi aynı yakıt. tek fark katkı. Ama o da fiyat farkına değer(di).

Ne olursa olsun katkılı yakıt alın, yakı tasarrufu yahut performans katkısı fark etmez. Abidik petrollerin katkısızları motoru yer, daha pisliklerine üçkağıtlarına gelmedim.

Bir de, "abi hepsi aynı rafineriden çıkıyor" lafına da, özellikle dizel için, inanmayın. Yerli üretim yetmiyor, Rusya, Hindistan şu bu bir sürü ülkeden çok ciddi ithalat var. Daha kolay anlaşılması için söylüyorum, "panel piyangosu" gibi "dizel piyangosu" var :) Aynı marka bile alsanız sürekli, asla emin olmazsınız. Partiye, mevsime, lokasyona, spot piyasa göre değişebilir.

Motorunuz hangi yakıtı seviyorsa o dizeli alın derim. Benim araç için söyleyeyim (Octavia 1.6 TDI), PO Vmax hem performans hem tasarrufta bir numara.
 
Abi aynı yakıt ya, ben falanca petrolde 2 lira indirimli katkısız alıyorum diyenler kurumlu motorları, egrleri ve tıkalı vb enjektörleri ile sanayide gezip dururlar.

Katkı işinin şakası yok, özellikle dizelde. Ben neredeyse hiç enjektör temizleyici, ilave katkı vb kullanmadım. O katkılar gerçekten iş görüyor arkadaşlar. Şaka değil.
Yeterince bilgi sahibi olmadığım için soruyorum. Sizce bu enjektör/egr vs. sorunları katkı eksikliğinden mi yoksa "pis mazot"tan mı kaynaklanıyor?
Bir kere ben ve bir arkadaşım Lukoil'den aldığımız mazottan sonra ikimizin de arabasında partikül filtresi ışığı yanmıştı. Kullanım kılavuzundaki önerileri takip ederek sorunu çözmüş, bir daha da yaşamamıştık. Tabi o istasyondan bir daha mazot almadık.
Bizim eski aracımız da (1.4 D4D Auris) genelde PO ve Total'den alınan mazotla 268000 kilometre hiçbir sorun çıkartmadan yol almıştı.
 
Yeterince bilgi sahibi olmadığım için soruyorum. Sizce bu enjektör/egr vs. sorunları katkı eksikliğinden mi yoksa "pis mazot"tan mı kaynaklanıyor?
Bir kere ben ve bir arkadaşım Lukoil'den aldığımız mazottan sonra ikimizin de arabasında partikül filtresi ışığı yanmıştı. Kullanım kılavuzundaki önerileri takip ederek sorunu çözmüş, bir daha da yaşamamıştık. Tabi o istasyondan bir daha mazot almadık.
Bizim eski aracımız da (1.4 D4D Auris) genelde PO ve Total'den alınan mazotla 268000 kilometre hiçbir sorun çıkartmadan yol almıştı.

İkisi birden aslında.

Dizel yakıt doğası gereği biraz zor bir yakıt. İçine bir şeyler katmak kolay, daha bir kurumlu yanar, su tutar vs vs.

Katkısız pis yakıt negatif, katkısız temiz dizel nötr, katkılı yakıt pozitif gibi düşünebiliriz.

Sağdan soldan dandik yakıt alsaydınız o kadar gitmezdi. Esasen biraz sorunludur 1.4 d4d’ler.
 
İkisi birden aslında.

Dizel yakıt doğası gereği biraz zor bir yakıt. İçine bir şeyler katmak kolay, daha bir kurumlu yanar, su tutar vs vs.

Katkısız pis yakıt negatif, katkısız temiz dizel nötr, katkılı yakıt pozitif gibi düşünebiliriz.

Sağdan soldan dandik yakıt alsaydınız o kadar gitmezdi. Esasen biraz sorunludur 1.4 d4d’ler.
Mantıklı, teşekkür ederim. Eurodizel standardının o konulara açıklık getirdiğini ve katkıların fazla bir fark yaratmadığını düşünürdüm hep.
1.4 D4D'lerde yağ yakma sorunu vardı yanlış hatırlamıyorsam ama bizim araçta hiç olmadı o. Yetkili servis bakımlıydı zaten.
 
Mantıklı, teşekkür ederim. Eurodizel standardının o konulara açıklık getirdiğini ve katkıların fazla bir fark yaratmadığını düşünürdüm hep.
1.4 D4D'lerde yağ yakma sorunu vardı yanlış hatırlamıyorsam ama bizim araçta hiç olmadı o. Yetkili servis bakımlıydı zaten.
Başka ülkelerde katkılı olanlar da var, katkısız olanlar da. Oradaki araçlar nasıl oluyor da böyle arızalar çıkarmadan çalışıyor, sadece bizim ülkemizde mi motora zarar veriyor mu Eurodizel'ler. Ha tamam biz düzenli araç bakımı yaptıran bir millet değiliz. E bakım yapanlar da yurt dışındaki gibi düzgün bakım yapmıyor. Ama bu kafalarda biraz soru işareti açıkçası.

Katkısız haricinde mesela, Opet'in Ecoforce'u da katkılı, Ultraforce'u da katkılı diye biliyorum. Ya da Petrol Ofisi'nin VPro'su da VMax'î de katkılı. Bazı firmalar ise katkısız satıyor tabi.
 
Başka ülkelerde katkılı olanlar da var, katkısız olanlar da. Oradaki araçlar nasıl oluyor da böyle arızalar çıkarmadan çalışıyor, sadece bizim ülkemizde mi motora zarar veriyor mu Eurodizel'ler. Ha tamam biz düzenli araç bakımı yaptıran bir millet değiliz. E bakım yapanlar da yurt dışındaki gibi düzgün bakım yapmıyor. Ama bu kafalarda biraz soru işareti açıkçası.

Katkısız haricinde mesela, Opet'in Ecoforce'u da katkılı, Ultraforce'u da katkılı diye biliyorum. Ya da Petrol Ofisi'nin VPro'su da VMax'î de katkılı. Bazı firmalar ise katkısız satıyor tabi.
Aslında yurtdışında araçlarına bizim kadar iyi bakmıyorlar bile. Ama sanıyorum istasyonlarda depo temizliği vs. daha iyi yapılıyor. Bir de araçları bizim kadar zorlamıyorlar.
Bir arkadaşım İsviçre'de yaşıyor. 250000'de bir aracı var, motoru sıkıntılı. Ustalar "sen bu arabayı hurdaya ver, bununla uğraşma" demiş. Yetkili servis de bir araba parası fiyat çıkartmış. Kendi yapmaya çalışıyor elinden geldikçe. Bizim gibi araçları sürekli çalışır halde tutma dertleri yok. Motor mu sıkıntılı? Ver hurdaya, al yenisini diyorlar.
 
Katkılıymış katkısızmış kırsalmış kurşunluymuş kurşunsuzmuş anlamam. Benzini Shell'den V-Power, motorini BP'den Ultimate, LPG'yi de Opet'ten öneririm. Hatta eski şoförler mazot konusunda kalın mazotu severler viskositesi yüksek olduğu için daha az yaktıkları için. (10 Numara Yağ muhabbeti değil)
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri