Bazı bilgilendirmelerde bulunayım ki objektif bakış açımızdan sapmış olmayalım zira malumunuz marka ne olursa olsun ben kitabın ortasından konuşup yazmayı seviyorum.
Senelerdir eleştirdiğim bir konu olmakla birlikte FG Europe yazın göbeğinde dahi olsa Cumartesi Pazar çalışmıyor o nedenle size kimsenin dönmemesi de telefonları açmamaları da normal.
Halbuki ben firma yetkililerine ''Ya çok pardon da, bari Haziran Temmuz Ağustos olmak üzere bu kuralı esnetin, koca yaz mevsiminde 3 ay insanların Cumartesi Pazar ana distribütör firmaya ulaşamaması hoş değil'' dedim, gerisi kendilerinin takdirindedir. Yani personel istihdam etmek maliyetli eyvallah ama yani , YANİ..
Şu vakum konusunda da ben bazı teknik detayları vereyim orada da takdir tamamen sizindir. Ben bu testleri senelerce çok yaptım, 4 metrelik 1/4 - 3/8 standart boru takımı ve 12000btu evaparatörünün içerisindeki havanın boşalma süresi Rothenberger 6cfm (Cubic Feet per Minute) vakum motoru ile 1 dakika 7 saniye dolayında sürmüştü. 1,5 dakika deyin siz buna, hatta 2 dakika deyin farketmez.
Şimdi bu işe rakamsal bakacak olursak eğer, 1CFM= 28,3 litre, 6CFM ise 170 litre anlamına gelir. (Hava ölçü birimi de litre olarak ele alınmıştır) yani benim kullandığım motor 1 dakikada 170 litre havayı tahliye edebiliyor diyelim (ki öyle) değerler küçük olduğu için m3 üzerinden ilerlemiyorum.
Kullanılan boru 3/8 ve 1/4 olmasına rağmen ben tüm mesafeyi 3/8 boru olarak hesaplayıp daha önce de bunun açıklamalarını yapmıştım. diyelim ki 5 metrelik boru kullandılar, 5 gidiş ve 5 geliş 10 metre yapar. iç ünitedeki borunun 30 sıra olduğu ve 60cm den 30x60=1800cm burada da 18 metre boru var diyelim.
Toplamda 28 metre boru içerisindeki havanın dışarı atılmasından bahsediyoruz.
1 metre uzunluğundaki 3/8” bakır borunun içinde yaklaşık 0.035 litre (35.24 mL) hava bulunur.
Bu durumda 28 metre toplam boru mesafemizin içerisinde 35.24x28 dersek bu durumda karşımıza 28 metre uzunluğundaki 3/8” bakır borunun içinde yaklaşık 0.987 litre (yaklaşık 987 mL) hava bulunur gibi bir sonuç çıkar.
Şimdi hiç haybeden sallamayayım ben 3/8 bir borunun dijital kumpas ile ölçtüğüm değerlerini ve istediği diğer bilgileri paylaşıp chatgpt ye hesaplattım bunları yoksa bende öyle oturup
Ekli dosyayı görüntüle 24737diye sonuca ulaşabilecek kafa yok.
Ben temel mantık üzerinden ilerleyip ulaşmak istediğim sonucu izah ediyorum kendisine. Sizler de deneyebilirsiniz.
Bunu ben Chat gpt olmayan yıllarda da farklı formüllerle hesaplamıştım her şekilde bu boruların içerisinde kaç litre hava olduğu bilgisi bizler için önemli olan taraf.
Elinizde kesin olan hangi bilgi var?
Rothenberger 6 CFM vakum pompası,
1 dakikada 6 kübik fit (yaklaşık 170 litre) hava transfer edebilir.
Tamamdır bu durumda kesin olmayan bilgiye de kendimiz hesap yaparak ulaşıyoruz.
Size izah etmek istediğim kısmı şu; İstediğimiz kadar matematik fen kimya üzerinden tartışalım, rakamlara boğulalım, en önemlisi elimizde gerçek koşullar altında yapılmış test ile alınmış olan 1 dakika 7 saniye sonucu var.
Yani o 28 metre boru içerisindeki hava zaten 1-2 dakika içerisinde dışarı atılabiliyor ona sorun yok.
Senelerdir ısrarla üstüne basa basa diyorum ki ''Zaman değil kafamızı takmamız gereken''
Evet değil çünkü biz her şeye olduğu gibi buna da MANTIK ile yaklaşıyoruz. Sistemdeki hava dışarı atıldıktan sonra atmosferik basınç düştüğü için kaynama noktası da düşer dolayısı ile kaynama oranı artar böylece arta kalan nem de dışarı atılmış olur. Çünkü bizler 1 atmosferik basınç altında yaşıyoruz. O nedenle borunun içerisini 1 atmosferik basınç altına düşürüyoruz ki nem faktörünü de ortadan kaldıralım.
İşte hava zaten o standart tesisatta 1 dakikada (bendeki motordan örnekle) boşalıyorsa biz neden süreyi uzatmayı tercih ediyoruz?
Çünkü hava faktörünün ölçüm sonucunu görebiliyoruz ancak nem faktörünün göremiyoruz o nedenle o BİLİNMEYEN kısım için diyoruz ki ''ya kardeşim şu vakum motorunu, iç ünite ile dış ünite rekorlarını bağladığınızda takıp çalıştırın, siz kalan işlerinizi yaparken geçecek olan 10 15 dakika içerisinde o zaten orada tıngır mıngır çalışsın.
Şöyle bir gerçek de var onu da gözardı edemeyiz, ilk okulda bizlere yağ tenekelerinde deney yapıp anlatırlardı hatırlarsanız. o 20 litrelik yağ tenekesinin içerisindeki havayı vakumladığınızda atmosfer basıncı tenekeyi içine doğru çökertirdi. Yani vakum makinesini, içerideki hava ve nem boşaldıktan sonra fazladan 45 gün de çalıştırsanız hiçbir etkisi olmaz çünkü o boruların dayanım gücü o deneylerdeki yağ tenekesi gibi değil. Yüksek basınç altında çalışmak üzere tasarlanmış borular onlar.
Yani ''vakumun süresi değil göstergesi olur'' diye bu nedenle sürekli belirtiyoruz ancak o NEM faktörü sebebi ile TEDBİR amaçlı olarak diyoruz ki ''kardeşim bırakın çalışsın biraz''.
Peki şu NEM konusunu da izah edelim.
Kolay olanı havayı atmaktır, hava ile birlikte büyük oranda nem de zaten atılır zira nem havaya tutunmuş vaziyettedir ancak daha ağırdır o nedenle geride kaln o minnak miktar için biz yine de bir miktar fazladan çalışsın isteriz. Zaten bilinen kaynaklara baktığınızda ~500 mikron altında nemin tamamen buharlaşıp sistemin kuruduğu belirtilir.
Tüm bunları size şu sebeple anlattım.
Benim tepemin attığı nokta, ''Vay hırtolar zebil ziyan ettiler güzelim dış üniteyi'' anlamında değil, ''Zebil ziyan ettiler markanın imajını'' anlamında çünkü bu konuda çok hassas davranan bir marka olduğunu bu forumda yazan birçok kullanıcının da geri bildiriminden dolayı zaten biliyoruz, aynı hassasi,yeti Gree markasının da, Daikin markasının da gösterdiğini biliyoruz mesela. Bugüne kadar bir tane ME müşterisinden vakum şikayeti almadım örneğin. Bu nedenle size ''Kardeşim 1,5 saat amelelik yapıp kırıp dökerken üşenmiyorsun da şu vakum motorunu 5 dakika fazladan beklemeye mi üşeniyorsun?'' diye yazmıştım daha önce de.
Gelelim kullanma kılavuzunda yazana.
Tabi ki dikkate alacağız ve doğru kabul edeceğiz ancak biz her şeyi sorguladığımız gibi onu da sorgularız.
Mesela;
Biz hiç katalog değerlerini dikkate alıyor muyuz? Almıyoruz. En azından biz forum kitlesi olarak almıyoruz çünkü testlerin yapıldığı koşullar ile saha koşulları birbirinden çooook farklı o nedenle biz gerçek kullanıcı verilerini genel geçer bilgi olarak kabul etmeyi tercih ediyoruz. Ama üretici firmanın verdiği değerler bunlar mı? Hee vallah bunlar.
Şimdi KK üzerinde ''En az 15 dakika'' yazması kolay. Peki verdikleri bu değer %70 nem oranına sahip Rize için mi geçerli yoksa Türkiye'nin en kuru havasına sahip Cizre için mi geçerli?
Peki bu verdikleri değer 1cfm motor için mi geçerli yoksa 9cfm motor için mi geçerli?
Bas
1 tane kullanım kılavuzu, yaz üstüne kafana göre bir değer sonra da 85 milyonluk, 7 coğrafi bölgeye ve 40 ayrı iklime sahip koca Ülkeye ver küsküyü
Laf kalabalığına gerek yok, bence burada sizin ölçütünüz, o servisin kullandığı motorun ne olduğudur. Mesela 0,4cfm bir motor takıp 15 dakika beklediklerini düşünün, ''Sizin bakış açınıza göre ''Oooo adamlar 10 numara vallahi, kitabına göre yaptılar her şeyi'' derdiniz ve içiniz rahat ederdi. Peki 0,4cfm lik bir motor sizce 28 metre boru içerisindeki havayı 15 dakikada tahliye edebilir miydi? Edemezdi ama olsun, kitapta yazan 15 dakikayı bekledikleri için servis işini düzgün yapmış olurdu

Benim her servise ısrarla ''Takın bekleyin'' demenin en önemli nedeni aslında klimanın değil, kaba olacak kusura bakmayın ancak TÜKETİCİNİN gazını almak içindir. Bakın mesela 3,5 yerine 15 dakika beklemiş olsalar sizin için hiçbir sorun yoktu. Yani aslında klimanın havası o 3,5 dakikada alınmış ancak tüketicinin gazı alınmamış oluyor sorunlar çıkıyor benim anlatmak istediğim kısım bu.
Siz yine dış ünite değiştirtmek istiyorsanız değiştirtin benim derdim o değil, sadece o dış ünitenin değişmesini gerektirecek bir durum olmadığına dair ben BİLDİĞİM kadarını yazayım, doğru bilgiler ile hareket etmeniz için gerekenleri size aktarayım, gerisi tamamen firma ile sizin aranızdaki konudur