Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

fermente süt ürünleri en fazla 500 gramlık ambalajlarda

evrenatabek

Süper Üye
Kadim Üye
Sabah haber bülteninde izledim.

Benim bildiğim kadarıyla market hazır yoğurtlar süt tozu ile üretiliyor.

Bu ürünler ile alakalı değil, bu tebliğin uygulanacağı ürünler kısıtlı sanırım.

Tebliğdekiler doğala yakın, marketteki kilolukların yoğurtla alakasının olmadığını net ortaya koyarda.

Her market yoğurdu giriyorsa karmaşa yakında olur.

Bu haber 2009da çıkan bir tebliğe atıf olduğundan zaten uygulamada olan bir durumda olabilir.

Isıl işlem görmüş fermente süt ürünleri en fazla 500 gramlık ambalajlarda piyasaya sunulabilecek
Fermentasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünü, çeşnili/aromalı yoğurt ve çeşnili/aromalı süzme yoğurt en fazla 500 gramlık ambalajlarda piyasaya arz edilebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, fermentasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünü, çeşnili/aromalı yoğurt ve çeşnili/aromalı süzme yoğurt en fazla 500 gramlık ambalajlarda piyasaya arz edilecek.

Tebliğle fermentasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünlerinde toplam spesifik mikroorganizma sayısının raf ömrü boyunca en fazla ne kadar olacağına ilişkin de düzenlemeye gidildi.

Yapılan değişikliklerle taklit ve tağşiş ile tüketicilerin yanıltılmasının önüne de geçilmesi hedefleniyor.

Mevzuata göre "Yoğurt" denebilmesi için sütten maya ile fermente edilip üretilmesi gerekiyor. Süttozundan yoğurt üretilmiyor, hiç takılmayın. (Merdivenaltı yerlerde belki olabilir, o ayrı)

İçine jelatin falan katıp yoğurt benzeri ürünler yapanlar çoğaldı. Restoranlara toplu tüketimlere falan satıyorlar genelde. Bu işi düzenlemeye çalışıyorlar herhalde. Kaşar ile tost peyniri gibi bir fark olacak işte o hesap.

Uzun yıllar Hollanda'li bir tanıdığın çiftliğinden süt alıp kendim yaptım yoğurdu. Nasıl olduysa bıraktım yapmayı ama hazır yoğurdu yerken hep şüphem vardı gerçekten faydası var mı diye. Hollanda'da yoğurtlar daha akışkan, ayran yapmadan önce karıştırılmış, su eklenmemiş yoğurt gibi. Şimdi anladım ki bizdeki gibi sert olması için bir dünya şey gerekiyor ama karıştırılıp akışkan halde verilirse katkı ya gerek kalmıyor ve sulanma olmuyor. Türk stili şeklinde olanlar ayrı satılıyor. Merak edip fabrikasını araştırınca burda da görüldüğü gibi mayalama sonra karıştırılıp paketleniyor. Sorun hazır yoğurtları Türkiye'de illaki sert şekilde istenmesi. Bizdeki yönetmelik nasıl bilmiyorum ama emin olmak için kendim yapmaya devam edeceğim gibi.
Ama en iyi test kedim sanırım. Hollanda usulü ve Hollanda markası yoğurdu bayılarak yiyor, Türk markası olan yoğurdu koklayıp asla yemiyor 🙃

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri