Neler yeni

fermente süt ürünleri en fazla 500 gramlık ambalajlarda

evrenatabek

İnce Eleyen
Kadim Üye
Katılım
9 Şub 2023
Mesajlar
404
Tepki puanı
568
Puanları
93
Konum
Bursa
Web sitesi
www.facebook.com
Sabah haber bülteninde izledim.

Benim bildiğim kadarıyla market hazır yoğurtlar süt tozu ile üretiliyor.

Bu ürünler ile alakalı değil, bu tebliğin uygulanacağı ürünler kısıtlı sanırım.

Tebliğdekiler doğala yakın, marketteki kilolukların yoğurtla alakasının olmadığını net ortaya koyarda.

Her market yoğurdu giriyorsa karmaşa yakında olur.

Bu haber 2009da çıkan bir tebliğe atıf olduğundan zaten uygulamada olan bir durumda olabilir.

Isıl işlem görmüş fermente süt ürünleri en fazla 500 gramlık ambalajlarda piyasaya sunulabilecek
Fermentasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünü, çeşnili/aromalı yoğurt ve çeşnili/aromalı süzme yoğurt en fazla 500 gramlık ambalajlarda piyasaya arz edilebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, fermentasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünü, çeşnili/aromalı yoğurt ve çeşnili/aromalı süzme yoğurt en fazla 500 gramlık ambalajlarda piyasaya arz edilecek.

Tebliğle fermentasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünlerinde toplam spesifik mikroorganizma sayısının raf ömrü boyunca en fazla ne kadar olacağına ilişkin de düzenlemeye gidildi.

Yapılan değişikliklerle taklit ve tağşiş ile tüketicilerin yanıltılmasının önüne de geçilmesi hedefleniyor.
 

Beril

Baretli Moderatör
Moderator
Katılım
11 Şub 2023
Mesajlar
7,292
Tepki puanı
16,035
Puanları
213
Benim anladığım şu oldu. Kiloluk değil daha az yapalım ki bozulmasın. Yahu zaten öyle bir koruyucu katıyorlar ki bozulamıyor.
 

Swift

Araştırmacı
Kadim Üye
Katılım
21 Şub 2023
Mesajlar
214
Tepki puanı
306
Puanları
63
Mevzuata göre "Yoğurt" denebilmesi için sütten maya ile fermente edilip üretilmesi gerekiyor. Süttozundan yoğurt üretilmiyor, hiç takılmayın. (Merdivenaltı yerlerde belki olabilir, o ayrı)

İçine jelatin falan katıp yoğurt benzeri ürünler yapanlar çoğaldı. Restoranlara toplu tüketimlere falan satıyorlar genelde. Bu işi düzenlemeye çalışıyorlar herhalde. Kaşar ile tost peyniri gibi bir fark olacak işte o hesap.
 

Akigo35

Meraklı
Kadim Üye
Katılım
13 Kas 2023
Mesajlar
65
Tepki puanı
90
Puanları
18
Uzun yıllar Hollanda'li bir tanıdığın çiftliğinden süt alıp kendim yaptım yoğurdu. Nasıl olduysa bıraktım yapmayı ama hazır yoğurdu yerken hep şüphem vardı gerçekten faydası var mı diye. Hollanda'da yoğurtlar daha akışkan, ayran yapmadan önce karıştırılmış, su eklenmemiş yoğurt gibi. Şimdi anladım ki bizdeki gibi sert olması için bir dünya şey gerekiyor ama karıştırılıp akışkan halde verilirse katkı ya gerek kalmıyor ve sulanma olmuyor. Türk stili şeklinde olanlar ayrı satılıyor. Merak edip fabrikasını araştırınca burda da görüldüğü gibi mayalama sonra karıştırılıp paketleniyor. Sorun hazır yoğurtları Türkiye'de illaki sert şekilde istenmesi. Bizdeki yönetmelik nasıl bilmiyorum ama emin olmak için kendim yapmaya devam edeceğim gibi.
Ama en iyi test kedim sanırım. Hollanda usulü ve Hollanda markası yoğurdu bayılarak yiyor, Türk markası olan yoğurdu koklayıp asla yemiyor 🙃


To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Üst