IPS Panel Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

IPS Panel Nedir?

1

IPS Panel nedir? sorusunun cevabı için çok derin teknik detaylara girmeden yapılacak en önemli tanımlama, ”İzleyiciye yan açılardan daha rahat izleme açısı sunan panel teknolojisi” şeklinde yapılabilir. In Plane Switching olarak açılan IPS panel, VA yani Vertical Alignment panel teknolojisinin ciddi bir dezavantajı olan yan açılardan izlendiğinde Merkez Dışı Kontrast sapması veya renk tonlarında sapma olarak bilinen soluklaşma sorununa çözüm olarak 1996 yılında TN panellere (Twisted Nematic) alternatif olarak üretilmiştir. Tabi ki Standart VA panellerin üzerine bu açı sapması kaynaklı sorunu ortadan kaldırmak adına ilerleyen yıllar içerisinde birçok yeni çalışma yapılmıştır, onlar diğer yazılarımızda değineceğiz.

Bu sorunu görsel olarak izah etmek gerekirse eğer, Kendi evimde zamanında çekmiş olduğum şu foto ile giriş yapabiliriz. Standart VA panel ile üretilmiş olan bir Philips TV nin karşıdan bakıldığında ve yandan bakıldığında izleyiciye sunduğu sonuç aşağıdaki şekildedir.

PUS6262 Aci farki

Aynı tv ve aynı sahne olmasına rağmen izleme açısı değiştiğinde ortaya çıkan sonuç bu.

Yine de gelişen teknolojiyi unutmamak, Hangi VA panel ile hangi IPS panelin kıyaslandığını iyi bilmek gerekir çünkü gelişen teknolojiye dayalı olarak VA panelde yapılan geliştirmeler bakınız aşağıdaki sonuçları da doğurmuş durumdadır.

va mva PANEL FARKI markasiz

Görüleceği üzere yapı tipi VA temelde VA olsa da gelişmiş MVA teknolojisi sayesinde yan açı konusunda başarılı bir sonuç sunmayı başarmış.

IPS konumuza dönecek olursak,  Hitachi tarafından 1996 yılında TN Film matrislerinin açısal sorunlarını çözmek için geliştirildi. Düzlem İçi Anahtarlama adı, her zaman aynı düzlemde bulunan ve her zaman panel düzlemine paralel olan IPS panelinin hücrelerindeki kristallerden gelir (eğer elektrotlardan gelen küçük girişimi hesaba katmazsak). Bir hücreye voltaj uygulandığında, o hücrenin kristalleri 90 derecelik bir dönüş yapar. Bu arada, bir IPS paneli arka ışığın aktif durumunda geçmesine izin verir ve pasif durumunda (hiçbir voltaj uygulanmadığında) kapatır, böylece ince film transistör çökerse, ilgili piksel her zaman siyah kalacaktır.

Öneri:  Bulaşık Makinesinde Yıkanan Bardaklar Neden Çizilir?

IPS Panellerin renk algoritması konusunda ise diğer panel yapı tiplerine nazaran daha başarılı olduğu bilinir, burada en temel unsur likit kristallerin diziliş şeklidir. IPS panellerin bilinen bir negatif yanı düşük tepki süresi olarak öne sürülse de yukarıda VA panel için yaptığımız açıklamalar IPS paneller için de geçerlidir yani standart bir VA paneli nasıl ki bir MVA AMVA3 SMVA gibi gelişmiş olan türevleri ile kıyaslayamazsak, bahsi geçen tepki süresi sorununa dair bir IPS panel ile SIPS – EIPS – ASIPS teknolojilerini de kıyaslayamayız bu nedenle yukarıda yaptığımız uyarıyı tekrar edelim ve hangi VA ile hangi IPS in kıyaslandığına dikkat etmek gerektiğini vurgulayalım. Bu günün IPS teknolojisinde PS5 kullanıcılarını dahi ileri düzeyde tatmin edecek IPS panel teknolojileri bulunduğunu unutmamak gerekir.

IPS parlaması veya IPS Işıltısı olarak bilinen siyah fonlardaki yansıma hissi veya birçok tüketicinin ”Işık Sızması” olarak adlandırdığı ancak aslında ışık sızması olmayan bu durum IPS yan etkilerinden birisidir. IPS panellerde görülen 1200:1 – 1300:1 veya en iyi hali ile 1400:1 olan tipik kontrast oranını LGD son atılımlar ile IPS formatında 2000:1 seviyelerine Süper Black (IPS Black) ile taşımış durumdadır ancak mevcut satışta olan ürünlerde bunların görülmesi için henüz erken olduğunu hatırlatmak gerekir

(Ağustos 2022 de yazılmış bir yazı olarak not düşelim)

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (1)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir