TFT LCD Panel Arayüzü Nedir? Gelecek 8K Televizyonlar İçin Arayüz Şart mı?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

TFT LCD Panel Arayüzü Nedir? Gelecek 8K Televizyonlar İçin Arayüz Şart mı?

2

Kıymetli Okuyucu;
TFT LCD Panel Arayüzü Nedir başlıklı bir yazı yazmamın nedeni, sizlere tanıttığımız televizyonlar ile ilgili paylaştığımız teknik bilgilerin ne işe yaradığını anlayabilmeniz adına yazdığım ”NEDİR?’ ve ”KİMDİR?” içerikleri ile aynı paralelde sonuç içermesidir. Mesela bu yazı içerisinde DDI teriminin geçeceğini göreceksiniz, en baştan yazalım ki DDI demek Digital Display İnterface yani Dijital Ekran Arayüzü anlamına gelir ve bir protokoldür. Sizlere bir teknolojik gelişme veya negatif bir durum olarak belirttiğim detaylar içerisinde kaybolmamanız adına mümkün olduğunca Nedir ve Kimdir kısa yazıları ile durumu izah etmeye, halk diline çevirmeye çalışıyor olsam da bu yazı biraz fazla teknik olabilir baştan uyarmak isterim. Ayrıca bahsi geçen arayüz gelişimlerinin gelecek 8K televizyonlar için olmazsa olmaz bir unsur olduğunu yazı içeriğinde anlayacaksınız :)

s6c

TFT LCD panellerde uzun yıllardır birçok sosyal mecra veya forum ortamında sadece VA mı IPS mi gibi kalıplaşmış bilgilerin paylaşılmış olmasına istinaden yıllar boyunca bu teknolojinin bu kadar dar bir yelpazede değerlendirilmemesi gerektiğini savunmuş birisi olarak uzun süren mücadelelerimiz neticesi artık birçok mecrada GERÇEK bilgi paylaşılmaya çalışılıyor olması gayet mutluluk verici. Bu doğrultuda çıtayı biraz daha yukarı alalım ve tabu halini almış VA IPS terimlerinin aslında gerçekte ne olduğu anlattığımıza ve bunlara ilaveten COF, Antiglare, Sert katman, Geçirgenlik düzeyi, Subtrat kesit değerinin önemi, COF sayısının önemi gibi bir çok detayı verdikten sonra artık Panel Arayüzleri ile ilgili de bili paylaşmak gerekiyor.

Bir televizyonun ana işlevlerine komut verebilmek adına nasıl ki bir arayüze ihtiyaç var ise, bir paneli sürebilmek ve onu hareket ettirebilmek adına da bir arayüze ihtiyaç vardır ve bu arayüzde kullanılan donanımlar aynı zamanda hücre yapısının performansını belirler. Buna şöyle basit bir örnek verebiliriz. Örneğin Samsung panel teknolojilerinde kullandığı S6C serisi Chip On Film ürünlerinde s6c2b94-63 üretiminde USI-T 1.0 teknolojisi ile 2Gbps’lik panel içi hızı elde ediyorken, yeni nesil USI-T 2.0 ile ürettiği (S6CT93P) ile bu hızı ikiye katlamış durumdadır. Elbette ki burada amaç aslında çözünürlük artıp ebatlar büyüdükçe duyulan ihtiyacı karşılamaktır, işte arayüz tam da burada devreye girmiştir. Yukarıdaki görselde güncel üretim bir Chip On Film görüyorsunuz, aşağıda ise yeni nesil üretimleri görüyorsunuz.

Öneri:  Oxide a-Si LTPS Panellerin Özellikleri Nelerdir?
USI T arayuz samsung

O nedenle bütün panel tiplerinde bundan sonra COF adet, tipik kontrast, G to G, antiglare gibi bilgileri paylaşırken artık elimden geldiğince sizlere arayüz bilgileri de paylaşacağım.

Arayüz tipleri nedir dersek eğer, mesela HDMI nın da aslında bir arayüz olduğunu belirtebiliriz. Günümüzde incelediğimiz ürünlerde en çok karşımıza çıkan arayüzler ise LVDS / Mini LVDS / TMDS / TTL / USI-T / V-by-one / V-by-LVDS / EPI şeklinde ilerler

DDI’nin veri aktarım yeteneğindeki artış, bir ekranın sistem performansının verimliliğini büyük ölçüde artırır ve ek bileşenlere olan ihtiyacı azaltır. Bu aynı zamanda 65 inç ve üzeri ekran boyutlarına sahip ince çerçevesiz TV’ler için daha akıcı ürün tasarımlarına olanak tanır.

Samsung Electronics System LSI pazarlama kıdemli başkan yardımcısı Ben K. Hur’un “Gerçek 8K çözünürlüğü sağlamak için günümüzün DDI’larının yüksek hızlı 4Gbps panel içi arabirimi desteklemesi çok önemlidir” beyanını unutmamak gerekir.

Daha fazla tüketici, büyük ekran TV’lerde son derece ayrıntılı netlik ve gerçekçi renkler ile sürükleyici izleme deneyimleri ararken, ekranları daha büyük panellerde daha yüksek piksel yoğunlukları gerektiriyor. 8K çözünürlüğün 4K UHD’den dört kat daha fazla piksele sahip olduğu göz önüne alındığında, bir panel içinde aktarılacak görüntü verilerinin miktarının ve bu görevi destekleyecek bileşenlerin sayısının buna göre artması gerekir. 8K DDI’nin 4 Gb/sn panel içi arabirim hızındaki gelişmiş performansı, birinci sınıf 8K TV tasarımlarında daha fazla özgürlük sunan ekran panelinin etrafındaki ek dağınıklığı en aza indirir.

Güncellenen arayüz ayrıca zamanlama kontrolörü (TCON) ve bireysel DDI’lar arasında iki yönlü kanalları kullanan bir akıllı ekolayzır (EQ) özelliğini de destekler. Akıllı EQ, her bir DDI’yi manuel olarak kalibre etmek yerine, bir paneldeki tüm DDI’ları eş zamanlı olarak programlayarak, panel üretimi için gerekli olan bit hatalarını ve kaynakları azaltır.

Öneri:  WELLING Motor Üreticisi Kimdir?

Ağır ağır ilerlemek, dah afazla kafa karışıklığına neden olmamak adına bu yazımızı burada bitirelim, daha sonra LVDS Nedir – DDI Nedir? USI-T Nedir? gibi içerikler ile birlikte bilgi akışına devam edeceğim.

Bu bilgileri bulabildiğim tüm yurt dışı kaynaklardan derleyip mesleki tecrübelerimle yorumlayıp sizlere aktarıyorum. Sizler de bu konularla ilgili bildiklerinizi çekinmeden yazabilirsiniz.

Görüşmek üzere.

    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (2)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir