VESTEL Yönetiminde Görev Değişimi
  1. Anasayfa
  2. Haber

VESTEL Yönetiminde Görev Değişimi

0

VESTEL Yönetiminde Görev Değişimi oldu fakat bu üst yönetimde yaşanan değişiklik acaba satış sonrası hizmetlerdeki yönetim kadrosuna da uzanacak mı merak konusu? 2011 yılında göreve gelen VMH Genel Müdürü Tarkan Tekcan ve ekibi de bu değişiklikten nasibini alacak mı? Artık nihayet Vestel VMH yönetimine taze bir kan gelecek mi sorularına gelmeden evvel Vestel de ne değişmiş, kim gidip kim gelmiş önce ona bir bakalım.

Malum, Vestel markası kim ne derse desin bu ülkede çok önemli yeri olan ve piyasaya hatta sektöre yön veren bir teknoloji markası. Üretimlerini beğenirsiniz beğenmezsiniz o ayrı konu fakat bizim beğenip beğenmememiz bazı gerçekleri değiştirmiyor. Belli zamanlarda belli ataklar yapan bu marka aynı zamanda belli dönemlerde aldığı kararlar ve sebep olduğu tüketici mağduriyetleri ile ilgili de adından sıkça söz ettirmeyi başarıyor. Bugünlerde ise bu büyük şirketteki görev değişikliği gündemde ve bu bağlamda Şirkette 10 yıldır CEO olarak görev alan Sn Enis Turan Erdoğan’ın emekliye ayrılıp yerine Sn. Ergün Güler’in geldiğini belirtmek isteriz.

Aslında Enis Turan Erdoğan ile her ne kadar hiç sohbetimiz olmasa da aynı karede yer almışlığımız vardır.
Geçmiş yıllarda uzun süre Vestel yetkili servis dünyasında olduğumu beni tanıyanlar bilir, o dönemde bu plaketi ben Sn Ahmet Nazif Zorlu’nun elinden alırken Sn Enis Turan Erdoğan da oradaydı :)

image 6

Enis Turan Erdoğan Kimdir?

Vestel’de uzun yıllar İcra Kurulu Başkanlığı yapmış olan Enis Turan Erdoğan 1976 yılında İ.T.Ü. Makina Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olmuş, 1979’da İngiltere’de Brunel Üniversitesi’nde İşletme Master’ı yapmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra özel sektörde çeşitli şirketlerde yöneticilik yapan Turan Erdoğan 1988 yılında Vestel’e katılmıştır. 1988‘ten bu yana Vestel’de çeşitli yöneticilik pozisyonlarında görev alan Sn. Erdoğan, 2013 yılına kadar Vestel Dış Ticaret Başkanlığı ve Vestel Elektronik İcra Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Turan Erdoğan 1 Ocak 2013‘ten itibaren Emekliliğine kadar Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı olarak görev almıştır.

Ergün Güler Kimdir?

1974 doğumlu olan Ergün Güler, İzmir Özel Türk Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde işletme lisans eğitimi gördü ve Bilkent Üniversitesi’nde MBA derecesi aldı. 16 yıldır Vestel Şirketler Grubunda çeşitli görevlerde bulunan Ergün Güler, 2012 yılından bu yana Vestel Pazarlama Genel Müdürü olarak görev yapmaktaydı. 9 Eylül üniversitesi işletme bölümü mezunu olan Güler, Bilkent Üniversitesi’nde işletme yönetimi yüksek lisansına sahiptir. 1999 yılından bu yana Vestel’de birçok operasyonunda yer alan güler 2012 yılından bu zamana yurt içi satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür olarak görev yapıyordu.

1 Eylül 2023 itibariyle Vestel’in yeni CEO su olan Ergün Güler 24 sene boyunca Enis Turan Erdoğan’la birlikte çalışmış isimdir, Değişik markalar ile uzun yıllardır üretim yapan Vestel’in 163 ülkeye yaptığı ihracatın sürdürülebilirliği doğrultusunda çalışmalarına devam edecek gibi görünüyor.

Beklenen Veda Geldi

70 Yaşına doğru sağlıklı ve emin adımlarla ilerleyen Sn Enis Turan Erdoğan ise uzun yıllar boyunca şirkete verdiği emekler sonrası veda konuşmasında oldukça dokunaklı ifadelerde bulundu.

”Vestel bünyesinde 35 yıldır görevde bulunduğum süre boyunca hem ülkemizin hem sektörümüzün gelişimine katkı sunma amacı taşıdım. Şirketimiz bu süre içinde küresel bir teknoloji şirketi olma yolunda çok önemli adımlar attı. Ülkemizin adını dünyanın dört bir yanına taşıma gururunu yaşadık. Bugün yine uzun yıllardır Vestel bünyesinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenen, son 11 yıldır Vestel Ticaret A.Ş.’nin genel müdürlüğünü yürüten Ergün Güler’e görevi devrediyorum. 24 yıl boyunca Vestel’in gelişiminde önemli rol oynayan kritik görevlerde bulunan Güler’in, sahip olduğu birikim ve tecrübeyle yeni başarılara imza atacağına inanıyorum” dedi.

Öneri:  Mikrodalga Fırın Kanser Yapar mı? Ölüm Tehlikesi Var mı?

Peki Şimdi Ne Olacak?

Şimdi tabi herkesin yeni gelen CEO dan kendince beklentileri vardır. Biz ise tüketici tarafı olarak elbette ki Vestel’in ne kadar kâr edeceği, kaç ülkeye daha ürün satacağı, ne kadar daha para kazanacağı kısımlarına değil, doğal olarak son kullanıcı olan bizleri ilgilendiren kısma odaklanıyor ve soruyoruz.
Bu yönetim değişikliğinin etkili bir sonucu olabilmesi adına değişiklik hamlesi daha alt yönetim kademelerine de yansıyacak mı?”

2012 Yılından beri aynı bakış açısı ve aynı paralelde ilerleyen ve kabul edilmesi gerekir ki uzun yıllardır GELİŞME anlamında bir arpa boyu yol kat edememiş olan Vestel Müşteri Hizmetleri Genel Müdürlüğünde de artık bir devir teslim zamanı gelmedi mi?

VMH Genel Müdürü Tarkan Tekcan’ın Zamanında çok başarılı işlere imza attığı inkâr edilemez fakat son yıllarda Vestel’in özellikle yetkili Servislerine uyguladığı düşük işçilik fiyat politikası, iptal edilen yakıt destekleri, iptal edilen kira yardımları, Kalifiye personel istihdam edilememesi, Satış sonrası hizmetlere dönük teknolojik yatırımların malî ceremesinin servislere yükletilmesi gibi birçok gerekçe ile servis sahiplerinin maddi çıkmazda olduğu, rakipleri ile kıyaslandığında servis personeline ödenen maaşların düşük kaldığı ve buna paralel olarak yine rakipleri ile kıyaslandığında teknik yeterlilik kapasitesinin de beklenen çıtanın çok çok altında kaldığı gerçeği de gözardı edilemez.

Saha operasyonlarında görevlendirilecek yetişmiş personel bulamadıkları kaçınılmaz bir gerçek. Uzman teknisyen projeleri de işe yaramıyor zira hiç kimseyi 20-30 günlük eğitimle Uzman yapabilmek mümkün değil.
Zamanında uygulanan hatalı politikalar nedeniyle işi bilen personelin rakip firmalara kaçtığı da biliniyor.
Dolayısı ile bu kadar negatif durumun görmezden gelinmesi mümkün değilken, Satış Sonrası Hizmet Operasyonları Halen Tarkan Tekcan bakış açısı ile devam mı edecek? Aynı Saha operasyon uzmanları aynı işleri yapmaya devam mı edecek?

Yönetici Tanıdığı Olan Servisler Kayırılıyor mu?

Gayet yerinde bir soru. Geçmiş yıllar boyunca gördük ve duyduk ki eğer bir saha operasyon uzmanı veya bir Servis Müdürü tanıyorsanız işler sizin için çok daha rahat ilerliyor servis olarak. Yasak olmasına rağmen göz göre göre izin verilen personel transferleri, canının istediği işe gidip istemediğine gitmeyen servisleri kollama, görev ihmali veya usulsüzlük kaynaklı kesilen ceza faturalarının iptalleri vs vs. O halde ister istemez sormak gerekiyor, Yeni gelen CEO bütün bunlardan haberdar mı veya öğrenirse (ki şimdi öğrenmiş oluyor) ne yapacak?

Vestel’in çok daha eski yıllarına yani ortada bir SERVİS MÜDÜRLÜĞÜ dahi olmayan, yetkili servislerin pazarlamaya bağlı olduğu yıllara gidildiğinde bir yetkili servisin ANAYASASI olarak kabul edilen Kırmızı Kitap projesinin mimarı Sn Filiz Künüralp, Sn Levent Hatay, Sn Timur Tuncer gibi isimlerin de bu markaya kattığı değerler düşünülürse demek ki her birisi alanında başarılı olan ve faydalı projeler sunmuş, kaliteli işler yapmış yöneticiler olmasına rağmen, zamanı geldiğinde görevlerini devrettikleri de görülüyor.

Öneri:  Dünyanın İlk Elektriksiz ve Kablosuz Çalışan Kliması Üretildi !

Vestel Satış Sonrasında teknoloji yatırımı ne kadar ilerlediyse, Servis Eğitim Müdürlüğü’ne sahip olmalarına rağmen personel istihdamı ve yetişmiş eleman sorunu da o derece büyümüştür çünkü Vestel ve diğer markalar yetişmiş bu az sayıda insana HAMAL muamelesi yapmıştır. Yıllarını Soğutma teknolojilerine adamış koca ustaları, para babası bayilere şirin görünmek adına AMELE yaparsanız, gözlerinin nurunu 20 sene boyunca Elektronik devrelere akıtmış insanları sözde Teknik Müdürlük adlı yerdeki 3 yeni yetme teknikerin emrine asker etmeye kalkarsanız kimse sizin derdinizi de nazınızı da kaprisinizi de çekmez, bulduğu ilk fırsatta kendisini en yakın otelin teknik departmanına , rakip markanın servisine veya en kötü olasılıkla köyündeki yonca tarlasına atar. İşin özü Vestel Servis Hizmetleri Yönetimi, Aslanı Kediye Boğdurmuştur

2000 lerin başında her ne kadar şikayet edilen durumlar olsa da sunulan servis hizmet kalitesi ciddi anlamda dönemin koşullarına göre üst düzeydeydi. Belki Terminal yoktu ancak liyakat vardı, işi bilen teknik eleman vardı, para kazanan servis sahipleri vardı. Ne yoktu? Hamallık yoktu mesela. O zamanlar teknisyenlere hamallık yaptırılmıyordu çünkü malı satan bayi, o malı sattığı kişiye götürüp kendisi teslim ediyordu. Özellikle VMH Genel Müdürlüğü kurulduktan sonra yetkili servisleri önce bayi kapılarına kul ettiler. Bayi Depolarının kapılarında saatlerce bekleyen servis çalışanlarını bilirim ben. Yeni yönetim anlayışına göre iyi bir yetkili servis demek, bayisinin her istediğini yerine getiren emir eri servis demekti. O yüzden tanıdığım bazı servis sahipleri bayi kapısından ayrılmazdı, mecaz yok, ciddi anlamda bayinin kapısında beklerdi. Önceliği bayi memnun etmek olan servisin Tüketici Hakları ve Hizmet Kalitesi anlamında son kullanıcıya ne vermesi beklenir ki?

Mesela VMH işi gücü bıraktı, TEŞEKKÜR HİKAYELERİ yayınlamak adına bütün servisleri teşekkür peşinde koşan bireylere, sonra da saçma sapan puanlama sistemleri ile tüketicilerin evinde puan peşine düşmüş işletmeler haline getirdi. Puan peşine düşürülmesi nedeniyle servisler ASLİ işleri olan teknik sınıfı ve sorun çözmeyi bırakıp, ”bir müşterinin gözü nasıl boyanır, 9 puan nasıl verdirilir” derdine düştü. 10 olmaz dikkat çeker, 8 olmaz çünkü puanlamada hesaplama dengesi şaşar, 7 ve aşağısı zaten sıfır puana eşdeğer, demek ki neymiş? 9 Candır.

Bu puanlama sistemini yapanlar da, uygulayanlar da, puanı verenler de biliyor ki o puanlar müşteri evinde müşteri çeşitli gerekçelerle ikna edilip verdiriliyor. Tüketici eğer o puanı talep eden servisin istediği puanı vermezse bir sonraki işi düştüğünde bekletileceğini veya eziyet çektirileceğini biliyor, servis eğer o puanı istediği gibi almazsa ay sonunda düşük puan nedeniyle sıkıntı yaşayacağını biliyor, eee herkesin her şeyi bildiği ve işine geldiği şekilde hareket ettiği bir ortamda siz servis hizmet kalitesini bu puanlamalar ile ölçtüğünüzü mü zannediyorsunuz?

Gerçek müşteri memnuniyetini ölçmek isteyenler, PR çalışması ile önceden ayarlanıp ellerine metin tutuşturulmuş tüketicileri ziyaret etmek yerine gerçekten sahaya inmeliler, halkın arasına karışmalı ve üretip sattıkları ürünleri sahada halkın dilinden dinlemeliler. Servislerinin nasıl vakumsuz klima montajları yaptığını bir de tüketicilerden dinlemeliler. Siz GERÇEK bir müşteri memnuniyeti istiyorsanız, önce servislerinizi memnun etmeyi öğreneceksiniz, Memnun etmeye çalıştığınız bayilerinizin bitmek bilmeyen isteklerinden vakit bulup da servis sorunlarına GERÇEKTEN eğildiğiniz gün, sizinle müşteri memnuniyetini yeniden konuşmaya başlayacağımız gün olur.

Şimdi burada yazmaya kalksak milyon tane konu ortaya dökülür ancak konumuz üzüm yemek, bağcı ile işimiz yok o nedenle Sn Ergün Güler’in yeni görevinin Vestel ve Vestel markasını sevenler için hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz. :)

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir