Arçelik yeni nesil çamaşır makinelerinde kazan grubunda revizyon başlıklı yazımızda, bundan önceki Arçelik üretimlerinde sıklıkla rulman keçe grubu sorunu oluşturan kazanlar yerine 8 ve 10kg grubunda yeni nesil kazanların devreye girdiği bilgisini sizlere paylaşıyoruz.
Çamaşır makinelerinde her tüketicinin satın alırken ilk sorduğu soru olan ”KAÇ KİLO?” sorusu yerine aslında ”KAÇ LİTRE?” sorusunu sorması gerektiğini bugüne kadar defalarca vurguladık. İşte o litre kısmında kazan grubu dediğimiz bu blok haldeki ünite devreye giriyor zira yükleyeceğiniz çamaşırların kapasitesi, makinenizde kullanılan tamburun hacmi ile doğru orantılıdır.
Arçelik Neden Değişikliğe Gitti?
Tabi öncelikle bunun sebebini anlamak lazım ki biz bunu gayet rahat bir şekilde tahmin edebiliyoruz. Elbette ki rulman keçe gruplarında oluşan erken deformasyonlar firmayı bu konuda iyileştirme yapmaya zorladı ki bu biz tüketiciler adına oldukça faydalı bir adım.
Nedir Bu Rulman Keçe grubu?
Tabi bunu sizlere yazı ile sayfalar dolusu yazabiliriz ancak aslında sadece tek bir kare fotoğraf, bundan sonraki birkaç satır ile konuyu anlamanıza vesile olacaktır.
Yukarıda görmüş olduğunuz görsel, bir çamaşır makinesinin kazan grubunun sökülmüş halidir. Elbette ki bu makine kazanı sökülebilen bir üretim olduğu için bu şekilde görebiliyorsunuz, Teknik olarak Arçelik kazan grupları PRESS KAZAN olarak geçer ve bu görseldeki kazanlar gibi vidalı contalı şekilde sökülüp geri toplanamazlar. Arçelik kazan grupları özel olarak kesilir ve rulmanlar değiştirildikten sonra DYSON ve türevleri ile yapıştırılarak toplanır ki çok kaliteli bir işçilik gerektiren bu işlem için herkese USTA diye güvenilmez.
Rulman Keçe grubu, iki adet rulman ve bir adet de su geçirmemesi için kullanılan keçeden oluşur. aslında bu bizim bildiğimiz bir contadır.
Çalışma prensibi gereği tambur mili, plastik kazan grubunun arka orta bölümde yani merkezde bulunan ve yaklaşık 4-5cm lik boşluk ile arka arkaya yerleştirilmiş olan bu iki rulmanın arasından geçer ve bu sayede serbestçe döner. Rulmanların arasındaki bilyeler ise sağlıklı çalışabilmeleri için sudan izole edilmiş bir bölgede çalışmaları gerekir. işte bu nedenle de iki rulmanın ön bölümünde kazan içerisindeki su ile rulmanları birbirinden ayırıp bu şekilde muhafaza edecek olan keçe yani contaya ihtiyaç duyulur. Bu conta zaman içerisinde yıpranıp artık içeri su sızdırmaya başladığında, içeride sadece gres yapı bulunması gereken o küçük alana su da girince önce yapın özelliğini bozup sonra da rulman bilyalarının sürtünme katsayısını arttırıp deforme olmalarına ve rulman dağılmalarına, neticede yukarıdaki kötü görüntüyü görmenize sebep olur.
İşte tüm bu detaylar çerçevesinde Arçelik yönetimi 8 ve 10 kilogram grubundaki üretimlerinde artık yeni nesil kazan grubu kullanmaya karar verdi zira bu yeni nesil kazan gruplarındaki rulman keçe takımı daha geliştirilmiş ve daha dayanıklı diye iddia ediliyor.