Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

• İnceleyenler Kulübü'nde her konuda deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu sayede "Bilinçli Tüketici Toplumu" oluşturma hedefimize katkı sağlayabilirsiniz. :)
  • inceleriz.com üzerinden inceleme ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Teknik Soru Beko Klima Bahar da Defrost Normal mi

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

REMZİ96

Klimatör
Kadim Üye
Marka Model Bilgisi
Beko
Klima bugün 3 4 kez defrosta geçti her geçtiğinde 15 dk kaldı dışarısı 17 derece sizce normal mi defrosta geçmesi buz yokken neyin buzunu çözüyor deforst tam ne anlama geliyor onuda bilmiyorum aslında ama bence havalar soğukken geçmesi lazım defrosta klima beko 31225 serisi

Isıtma modunda minimum btu değeri sıkıntılı bir durum.

Ben bu konuda hep şu örneği veriyorum.
Haziran ayında evin içi 27 28 derece olduğunda, Temmuz ayında evin içi 30 33 derece olduğunda bizler serinlemek için vantilatör kullanıyoruz değil mi?
Vantilatörün hava soğutma özelliği yok ama vücudun terli olması ve içeride vantilatör sayesinde oluşan hava sirkülasyonu sayesinde bizler serinleme hissediyor ve rahatlıyoruz.
Isıtmaya çalıştığımız velerimizde klima içeriyi ısıtmak için 40 derece ve üstünde üfleme yapıyor ki içerisi 25 derece olsun (25 örnek, herkeste bu değer farklı olabilir) düşünün ki 28 derecede kullanan dostlar var.

O kadar enteresan ki yaz gelince içerisi 28 derece olduğunda vantilatör açan insanoğlu, kış gelince evin içerisini 28 derece yapabilmek için uğraşıyor mesela.
İşte bu 25 28 derece olan ortamda kompresörde BTU yu belli bir değerin altına indirdiğinde klimanın ağız çıkış sıcaklığı 30 lu derecelere düşüyor, klimadan 1 metre uzakta bu üflemenin değeri ortam sıcaklığına düşüyor, bu ne demek?

Bu şu demek, ısıtsın diye kullandığınız klimanız size vantilatör vazifesi görmeye başlıyor ve hatta bunun için bir de kompresör elektrik tüketiyor.

Soğutmada eyvallah ama ısıtmada min btu kısmı ciddi sıkıntılıdır ve bunu sizler de deneyebilirisniz. Klimanın çalışmasına ve kompresör devrede olmasına rağmen oturduğunuz yere gelen üfleme sizi rahatsız eden bir serinlik içerir çünkü çıkış ağız sıcaklığı 40 derecenin altında olduğunda bu üfleme sizi rahatsız edecek bir serinlik içerir mesafeden dolayı.

O nedenle eğer setlenen değer ile ortam sıcaklığı birbirine yakınsa klima komprsörü kapatmayı tercih ediyor.

Abi ansiklopedi yazmışsın resmen, çok değerli bilgiler bunlar. Tek tek okudum hepsini.

Bu üfleme durumu evet normal havayı üflerse biz serin hissederiz diye demiştim yukarıda. Şimdi bu bilgilerin hepsini derleyince şöyle bir sonuca varıyor gibiyim. Sonuç olmasa da yaptığımız deneyler ve edindiğimiz bilgileri birleştirerek şöyle bir ara rapor hazırlayabiliriz.

1- Klima ilk açılışta defrost lambası yakarak tam anlamıyla defrost olmasa da biraz gaz çeviriyor. Bu durumda dış ünite çalışıyor.

2- Klima ısıtmayı yapıyor, ayarlanan sıcaklık, ortam sıcaklığı, dış ortam sıcaklığı, iç üniteye giren ve çıkan hava arasındaki fark, dış ünite ile iç ünite arasındaki ısı kaybı gibi şeyleri de hesaba katıyor.

3- Yukarıdakileri yapıp ortam sıcaklığını istenen düzeye getirdikten sonra, durmaya karar veriyor. Bu durumda yine defrost lambası yanıyor. Fakat dış ünite duruyor, iç ünite de kendini düşük seviyede üst kısıma ayarlayarak ortam havasını üflüyor. Bu nedenle de el uzatınca "serin" üflüyormuş hissi veriyor. Sonrasında ayarlanan dereceyi yükseltince ya da sensörler ortamın soğuduğunu algılayıp çalışmaya karar verince defrost lambası sönüp klima tekrar çalışmaya başlıyor.

Evet elimizdeki veriler bunlar. Şimdi gelelim cevabını bulacağımız sorulara,

Klima neden "sıcak üflemeye değecek" kadar ortamın soğumasını beklerken defrost lambası yakıyor. Bu durumda dış ünite kompresörü çalışmıyor, yani klima defrost yapmıyor. Bu halde defrost lambasının yanması gariplik denebilir mi?

@REMZİ96 'nın ilk başta bahsettiği, klimasının 15 dakika kadar defrost lambasını yakıp beklemesi bu yüzden midir?

kısa vadede bunlara cevap bulabiliriz. Daha sonrası için ise, Bu klima ne zaman gerçek defrosta girer, nasıl anlarız? Bu beklemede yanan defrost lambası ve defrosta girmemesi yazılımsal bir hata mı yoksa bilinçli yapılmış bir durum mudur? "Amaan bi de bekleme lambası mı koyalım oraya, beklemedeyken de defrost lambası yaksın" mı demişlerdir, yoksa cidden hatalı bir işlem sonucu mu beklemeye geçince defrost yanar? Gibi sorular sorabiliriz. Bu son kısım biraz fantastik şeyler.

Abi ansiklopedi yazmışsın resmen, çok değerli bilgiler bunlar. Tek tek okudum hepsini.

Bu üfleme durumu evet normal havayı üflerse biz serin hissederiz diye demiştim yukarıda. Şimdi bu bilgilerin hepsini derleyince şöyle bir sonuca varıyor gibiyim. Sonuç olmasa da yaptığımız deneyler ve edindiğimiz bilgileri birleştirerek şöyle bir ara rapor hazırlayabiliriz.

1- Klima ilk açılışta defrost lambası yakarak tam anlamıyla defrost olmasa da biraz gaz çeviriyor. Bu durumda dış ünite çalışıyor.

2- Klima ısıtmayı yapıyor, ayarlanan sıcaklık, ortam sıcaklığı, dış ortam sıcaklığı, iç üniteye giren ve çıkan hava arasındaki fark, dış ünite ile iç ünite arasındaki ısı kaybı gibi şeyleri de hesaba katıyor.

3- Yukarıdakileri yapıp ortam sıcaklığını istenen düzeye getirdikten sonra, durmaya karar veriyor. Bu durumda yine defrost lambası yanıyor. Fakat dış ünite duruyor, iç ünite de kendini düşük seviyede üst kısıma ayarlayarak ortam havasını üflüyor. Bu nedenle de el uzatınca "serin" üflüyormuş hissi veriyor. Sonrasında ayarlanan dereceyi yükseltince ya da sensörler ortamın soğuduğunu algılayıp çalışmaya karar verince defrost lambası sönüp klima tekrar çalışmaya başlıyor.

Evet elimizdeki veriler bunlar. Şimdi gelelim cevabını bulacağımız sorulara,

Klima neden "sıcak üflemeye değecek" kadar ortamın soğumasını beklerken defrost lambası yakıyor. Bu durumda dış ünite kompresörü çalışmıyor, yani klima defrost yapmıyor. Bu halde defrost lambasının yanması gariplik denebilir mi?

@REMZİ96 'nın ilk başta bahsettiği, klimasının 15 dakika kadar defrost lambasını yakıp beklemesi bu yüzden midir?
İşte bu nedenle ben o ışığın yanmasının yazılım hatası olduğunu düşünmeye başladım zira sizlerden edindiğim tüm bilgiler ışığında o ışık belli ki ürün termostata girince de yanıyor ve bana göre hatalı bir durum bu.

Bu arada benim Breezeless dün ilk defa defrost yaptı, dış ortam sanırım 8-9 derece dolaylarındaydı ve ben de bazı testler yapıyordum o esnada 26 ya aldım klimayı, termostattan çıkıp 26 komutu ile çalışmaya başlamak üzereyken hemen DF kodu yazdı ekranda, ben hemen videoya kaydettim, 30 saniye dolayında DF de kalıp diğer Midealarda tecrübe ettiğim üzere hemen yeniden ısıtma moduna geçti. Gerçek defrost budur, yani termostata girince minimal döngüde olmasın diye fanı kapat komutu girdiğim için sisteme, benim klima minimal dönmüyor çünkü bu midea klimaların bana göre handikapı, ısıtma modunda minimal döngüleri bence minimal değil, yeterince düşük devirde dönmüyor fan. Kullanıcıyı rahatsız ediyor.

İşte bu nedenle ben o ışığın yanmasının yazılım hatası olduğunu düşünmeye başladım zira sizlerden edindiğim tüm bilgiler ışığında o ışık belli ki ürün termostata girince de yanıyor ve bana göre hatalı bir durum bu.
Bana da öyle geliyor ama diğer durum da mantıklı. Beklerken hiçbir ışık yanmasa "Bu klima çalışırken duruyor, arızalı" diye servislere yüklenirdi insanlar. E defrosta girince de bekleme yaptığı için iki durumda da bu defrost lambasının yanmasını istemiş olabilirler.

Bana da öyle geliyor ama diğer durum da mantıklı. Beklerken hiçbir ışık yanmasa "Bu klima çalışırken duruyor, arızalı" diye servislere yüklenirdi insanlar. E defrosta girince de bekleme yaptığı için iki durumda da bu defrost lambasının yanmasını istemiş olabilirler.
Ama abi termostata girmeyen hiçbir klima yok ki? :alala

O mantıkla bakarsak bütün markaların klima kullanıcıları , klima termostata girdiğinde bu çalışmıyor diye servisleri araması gerekirdi sanki :D

Bu arada benim Breezeless dün ilk defa defrost yaptı, dış ortam sanırım 8-9 derece dolaylarındaydı ve ben de bazı testler yapıyordum o esnada 26 ya aldım klimayı, termostattan çıkıp 26 komutu ile çalışmaya başlamak üzereyken hemen DF kodu yazdı ekranda, ben hemen videoya kaydettim, 30 saniye dolayında DF de kalıp diğer Midealarda tecrübe ettiğim üzere hemen yeniden ısıtma moduna geçti. Gerçek defrost budur, yani termostata girince minimal döngüde olmasın diye fanı kapat komutu girdiğim için sisteme, benim klima minimal dönmüyor çünkü bu midea klimaların bana göre handikapı, ısıtma modunda minimal döngüleri bence minimal değil, yeterince düşük devirde dönmüyor fan. Kullanıcıyı rahatsız ediyor.
Adem abi hakikaten de kafa karışıklığı yaratıyor madem df şartları yok neden yakıyon lambayı yada gaz madem donacak bunu algıladın çevir gazı devam et yoluna ışığında kapat.

Dün Arçelik kullanım kılavuzu okudum biraz cihaz buz çözmeye geçince 30dk bekleyiniz yazıyor 30dk çok fazla değilmi sence komple buz tutsa bile 5dk da eriyor zaten.

Bu arada bu sezon benim klimada ilk defa df yaptı hava 9 civarı iken ben parametre siz kullanıyorum 27 setli iken tam klima kalkacak direkt olarak iç fanı kapattı flap yukarı çekti gazı çevirdi tekrar devam etti dediğin gibi 30sn civarı sürdü tam bende acaba neden df ye düşmedi diye düşünüyor dumki düştü.

Klimayı sabah açtıktan 10 dk sonra defrosta girdi ve dış ünite kapandı amacı ney bunun anlamadım videoda başınız dönebilir telefonu çok salladım :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Klimayı sabah açtıktan 10 dk sonra defrosta girdi ve dış ünite kapandı amacı ney bunun anlamadım videoda başınız dönebilir telefonu çok salladım :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
@Adem Helvacı Sanki bunda farklı bir durum var gibi?
Yada buda aynı benim kafa iyicene çorba oldu :alala

Son düzenleme:
Babamlarda lg beko 15000 btu klima var muhtemelen on off klima 15 yas civarında bir klima. Bu klimada da defrost ışığı yanıyor dış ünite de bu sırada çalışmıyor. Demek ki eski yeni tüm klimalarinda ayni arçeligin. 20231120_174055.jpg

Adem abi hakikaten de kafa karışıklığı yaratıyor madem df şartları yok neden yakıyon lambayı yada gaz madem donacak bunu algıladın çevir gazı devam et yoluna ışığında kapat.

Dün Arçelik kullanım kılavuzu okudum biraz cihaz buz çözmeye geçince 30dk bekleyiniz yazıyor 30dk çok fazla değilmi sence komple buz tutsa bile 5dk da eriyor zaten.

Bu arada bu sezon benim klimada ilk defa df yaptı hava 9 civarı iken ben parametre siz kullanıyorum 27 setli iken tam klima kalkacak direkt olarak iç fanı kapattı flap yukarı çekti gazı çevirdi tekrar devam etti dediğin gibi 30sn civarı sürdü tam bende acaba neden df ye düşmedi diye düşünüyor dumki düştü.
30 dakika demek, içerideki edinilmiş bütün sıcaklığı neredeyse kaybetmek demek abi oralara yazmak kolay, içeride ısıtma olmadan 30 dakika buyursun kendileri otursun bakalım oturabiliyorlar mı?

Bizim kima termostata girer girmez ben hemen dereceyi takibe başlıyorum, 3 dakiak sonra hemen derece 25.4 den
25.3
25.2
25.1
başlıyor düşmeye ve bakıyorum 5 dakika boyunca ürün çalışmazsa takribi 1 derece dolayında kayıp yaşanıyor abi 30 dakika ne demek.

Zaten evlerde izolasyon yok :oops:

Allah tependen baka, iki gram gözüm vardı onu da sen aldın :kop

Derece yükseltme veya termostatan çıkma anında defrosta geçtiğine ben de çok kere şahit oldum abi :ok

Babamlarda lg beko 15000 btu klima var muhtemelen on off klima 15 yas civarında bir klima. Bu klimada da defrost ışığı yanıyor dış ünite de bu sırada çalışmıyor. Demek ki eski yeni tüm klimalarinda ayni arçeligin. Ekli dosyayı görüntüle 9564
Hey gidi neo plazma.
Şu klimaların en neyinden nefret ederdim biliyor musunuz?
Yatay kanat hafızası yok bunlarda, siz yatay kanatı nereye ayarlarsanız ayarlayın, ürün termostata girip çıkınca yatay kanatı kendi default ayarında açıyordu ne küfür ettim zamanında buna. :D

Evimde salonda kullandım bunun 12 lik olanını

Hey gidi neo plazma.
Şu klimaların en neyinden nefret ederdim biliyor musunuz?
Yatay kanat hafızası yok bunlarda, siz yatay kanatı nereye ayarlarsanız ayarlayın, ürün termostata girip çıkınca yatay kanatı kendi default ayarında açıyordu ne küfür ettim zamanında buna. :D

Evimde salonda kullandım bunun 12 lik olanını
Iyi ısıtıyor abi ama ic unite de dış unite de yeni modellere göre baya sesli. Benim klima kadar deforsta girmiyor bu onu farkettim. Defrost dedim de termostat olacak galiba yazilanlardan o sonuca vardık ?

İşyerinde 2 tane Beko klima var birisi benim odamda diğeri patronun odasında patronun odasındaki klima çok kötü çalışıyor benimki idare eder. Bu ölçtüğüm değerler benim odamda ki klimanın değerleri. Değerleri nasıl yorumlamamız gerekiyor abi sonuçlar kabul edilebilir mi :) @Adem Helvacı @muhammet göl

Kumanda İç Ortam = 20
Termometre İç Ortam = 21,5
Dış Ortam = 6
Klima Emiş = 30
Klima Üfleme Max = 45,5

Bu emiş olayını anlamadım içerisi 20 dereceyken 30 nasıl emiyor klima. Tavanla klima arası mesafe 13cm acaba mesafa az sirklülasyon yapamıyor mu. Yoksa normal mi

Ekli dosyalar

• IMG_0941.jpeg
    IMG_0941.jpeg
    50.1 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_0940.jpeg
    IMG_0940.jpeg
    45.5 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_0943.jpeg
    IMG_0943.jpeg
    53.2 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_0942.jpeg
    IMG_0942.jpeg
    43.8 KB · Görüntüleme: 7
  • IMG_0944.jpeg
    IMG_0944.jpeg
    115.6 KB · Görüntüleme: 8
  • image.jpg
    image.jpg
    74.7 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_0945.png
    IMG_0945.png
    148.2 KB · Görüntüleme: 10
Evet dediğim gibi elimi pencereden çıkarıp dış üniteye koydum, klimayı çalıştırdım. Hatta klimayı bilerek 30'a ayarlayıp kapatmıştım, 28 de çalıştırdım. Defrost işareti yandı, 30 saniye kadar sonra dış ünite çalışmaya başladı. Bir akış sesi, daha doğrusu tüftüf sesi geldi, sonra dış ünitede bir şeyler daha çalışmaya başladı. 30 saniye kadar sonra da defrost işareti söndü.

Şimdi o ilk çalışan kompresör, sonraki çalışan da fan oluyor sanırım.

İlk olarak çalıştı çalıştı belli bir frekansa kadar çıktı, biraz orada kaldıktan sonra soğuk değil ılık üflemeye başladı, daha sonra bir tık daha yüksek frekansa çıkarak ılıktan sıcağa geçti. Son olarak artık maksimuma yakın bir frekansa çıktı anlık güç tüketimi 1.3 oldu. Daha sonra problu termometrem olmadığı için, çok da doğru ölçmediğini düşündüğüm kombi termometresini bir süre klima fanının önünde tuttum. 34.6, 34.8 dereceleri gördü. Tabi ben ona güvenmiyorum, çünkü dijital saatle yan yana duruyorlar saatteki derece ile bununki hiçbir zaman aynı olmuyor. İkisi de yanlış bence. Yine de aşağı yukarı yakın bir sonuç işte.

3 kademede yükseldi yani, önce artarak geldi geldi 2.seviyede biraz sabit kaldı, 3'e çıktı yine bir süre çalıştı, daha sonra 4'e çıktı ve gürültülü çalışmaya başladı. Bildiğimiz inverter kompresör sesi çıkarmaya başladı. 2'den 3.seviyeye tam geçerken ve 4. seviyede ufak videolar çektim.

Daha sonra kumandadan ayarlanan dereceyi biraz düşürdüm, normal seyrinde de güzel çalıştı, daha sonra biraz daha oynayayım dedim ve biraz daha düşürdüm. 23 derecede artık kompresör ve fan yavaşladı sanırım, fakat o zaman dış ünite daha titreşimli çalışmaya başladı. Düşük devirde çalışan araba motoru gibi. Aynı durum çamaşır makinelerinde de var, yüksek devirde sıkarken sarsılma az olur, fakat sıkmaya geçiş ya da sıkma bitişinde düşük devirde kazan sağa sola vurabilir.
Merkezkaç kuvveti vs alakası da olabilir oraları mühendisimiz @Beril 'e soralım. Yüksek frekanstaki sesi de aşırı olmasa da gürültülü.

Tabi bu anlattığım şeylerin hepsi 5-10 dakika içinde gerçekleşti, sürekli oynadım durdum yani klimayla. Pencereyi de bir aç bir kapa yaptım sürekli.

Ekli dosyayı görüntüle 9522
" Düşük devirde çalışan araba motoru gibi." aynı durum benim lg kompresörlü windsor klima da var.keşke hep full devirde çalışsa diyorum bu ses yüzünden :(

" Düşük devirde çalışan araba motoru gibi." aynı durum benim lg kompresörlü windsor klima da var.keşke hep full devirde çalışsa diyorum bu ses yüzünden :(
Ama seninki bile bile lades oldu biraz :D
Yani ekonomik koşullar zorluyor o ayrı konu ama o klimaların bir gram yahu bir gram iyileştirme yapılmaması beni üzüyor.
Vestel klima konusunda tam bir cacık. Kibirli kendini beğenmiş tiplerin elinde yıllardır ''Ne kaaa ekmek o kaaa köfte'' kafası ile LG den aldıkları kompresörleri kendi elektronik kart ve yazılımları ile birleştirip klima diye satıyorlar işte. Haaa ben almadım mı? tabi ki ben de para verdim satın aldım kullandım çünkü zor zamanlarda hayat kurtarıyor nımıssızlar, gürültülüler, mühendislikleri iyi değil, ÇOK elektrik tüketiyorlar ama yokluğunu çekmektense ona razı olup defalarca satın aldım kullandım.

İşyerinde 2 tane Beko klima var birisi benim odamda diğeri patronun odasında patronun odasındaki klima çok kötü çalışıyor benimki idare eder. Bu ölçtüğüm değerler benim odamda ki klimanın değerleri. Değerleri nasıl yorumlamamız gerekiyor abi sonuçlar kabul edilebilir mi :) @Adem Helvacı @muhammet göl

Kumanda İç Ortam = 20
Termometre İç Ortam = 21,5
Dış Ortam = 6
Klima Emiş = 30
Klima Üfleme Max = 45,5

Bu emiş olayını anlamadım içerisi 20 dereceyken 30 nasıl emiyor klima. Tavanla klima arası mesafe 13cm acaba mesafa az sirklülasyon yapamıyor mu. Yoksa normal mi
Abi ısıtmadaki en büyük handikaplardan birisidir bu, fizik kuralı malum, sıcak hava hafiftir, yükselir dolayısıyla aslında tavan her zaman bizim oturduğumuz yerden daha sıcaktır.
Size komik gelebilir ama 10cm 10cm dir diye düşünüp ben bizim yatak odasındaki yatağın ayaklarını değiştirdim yatağı yükselttim mesela. Çünkü sıcaklık yukarı yaklaştıkça daha yüksek oluyor.

Mesela salon testlerinde şu anki gözlemlerime göre 22 dereceye ayarlı haldeyken üfleme 38 derece, emiş 26, ortam 24, dış ortam 8 ve tüm bu değerler esnasında tüketim 355watt.

23 e ayarladıımda emiş ortam üfleme hepsi değişiyor mesela emiş tarafı 28 i görüyor. üfleme 40.8 dolaylarında oluyor, tüketim 380 390 ları görüyor.
24 de durum yine aynı şekilde yukarı doğru gidiyor.

Sizin ortam ile emiş arasındaki makas aralığı çok açık o yüzden oturma alanınızda bir hava sirkülasyonu ve izolasyon zaafiyeti var diye düşünüyorum.

Gold Üyelik ile hem reklamsız bir deneyim yaşa hem de İnceleriz'e destek ol! 📣
Hesabınızı Gold Üyeliğe Yükseltmek İçin Tıklayın

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri