SEHİM NEDİR? Işık Sızması ile Sehim Farklı mı?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

SEHİM NEDİR? Işık Sızması ile Sehim Farklı mı?

1

SEHİM NEDİR? Işık Sızması ile Sehim Farklı mı? diye sorma gereği duyduk çünkü aslında SEHİM ile IŞIK SIZMASI normalde birbirinden farklı olgulardır ancak günümüz koşullarında özellikle TV üretim kalitelerindeki ciddi düşüşe bağlı olarak artık Bulutlanma (Clouding) Işık Sızması (Light Leak) ve polarizer incelmesi + kasa yapılarının değişmesi zayıflatılması kaynaklı yoğun sehim oluşmaları ile neredeyse artık her televizyonda karşılaşmaya başladık.

Önce ”IŞIK SIZMASI NEDİR?” sorusunun cevaplanması lazım, sonra ”BULUTLANMA NEDİR?” diyelim en son ”SEHİM NEDİR?” sorusunun cevabına ulaşmış olalım.

IŞIK SIZMASI NEDİR?

Işık sızması adından da anlaşılacağı üzere aslında belli bir noktada kontrol altında tutulması gereken bir ışık kümesinin bu prensibe aykırı halde sızma yapmasıdır. TFT LCD dünyasında ışık sızmasının açıklamasının iki farklı şekli var. Biz önce LCD prensibine göre olan ışık sızmasını açıklayalım. Likit kristaller birer ışık valfi olarak çalışır. Nasıl ki bir çeşme vanası SU VALFİ olarak çalışıyorsa Likit Kristaller de burada bir IŞIK VALFİ olarak çalışır. Bizlerin görüntüyü görebilmesi için ışığa ihtiyacı var. TFT LCD sistemlerde ışı kkaynağı arkadadır. önüne set olarak şekilen milyonlarca Likit Kristal burada valf görevi görür, bu valflerin TAMAMI kapalı dahi olsa arkada sürekli aydınlık halde olan ışık kaynaklarında (FALD Paneller ayrı kategori) her bir Likit Kristal’in diğer kristal ile birleşim noktasında nano seviyede bir sızma olur ancak milyonlarca kristalin nano seviyede yaptığı sızma, finalde insan gözü ile bariz belli olan, siyah yerine füme gibi bir sonuç ortaya çıkartıyor.

Buna örnek olarak aşağıdaki görsele bakabiliriz, Soldaki monitör paneli ile sağdaki monitör paneli aynı görüntüyü veriyor olmalarına rağmen tonlamayı farklı sunuyorlar. Soldaki Füme, Sahdaki siyah görünüyor ancak sağdakinin yanına bir OLED getirseydik gerçek siyahın o olduğunu görebilirdiniz yani buradan da anlaşılacağı üzere bu ışık sızması konunun LCD tarafındaki açıklamasında panelin teknolojisi de bu ışık sızmasında ciddi etkendir ve farklı sonuçlar ortaya sergiler. Gerçek siyahı görebilmeniz için hemen alt tarafa bir de SİYAH eklenmiş görsel sunulacaktır.

Öneri:  Elektrik Kaynaklı Arıza Yapan Ürünleriniz için Dilekçe Örneği
Isik sizmasi
SEHİM NEDİR

Şimdi buraya kadar olan kısımda TEKNİK ANLAMDA ışık sızması nedir onu anladık.Bu noktadan sonrasında ise HALK DİLİNDE IŞIK SIZMASI kısmına bakalım, aslında sonuçta doğru bu da bir ışık sızması ama ismi teknik olarak farklı. Aşağıdaki görsele bakalım, bu bir Beko televizyon, tüketici bana bu ürünün normal olup olmadığını sormuş.

SEHİM NEDİR

Yukarıda sadece tek bir görselde o kadar çok detay var ki, orada bulutlanma var, IPS glow yani IPS ışıldaması veya IPS ışıltısı olarak adlandırılan durum var, sehim var, ışık sızması var. Dolayısı ile bu gürntüdeki her durumu tüketici kendi dilinde IŞIK SIZMASI olarak isimlendiriyor.
Bu görsel üzerinden izah etmek gerekirse o halde bu panelde her bir unsurun nasıl isimlendiğine aşağıdaki görselden bakalım.

sehim isik sizmasi ips glow

Sehim Nedir?

SEHİM konusunda dikkat ederseniz minik lokal alanlarda fazla belli olan ışık kümeleri var. SEHİM deek o bölgede ışık yoğunluğunu TAMAMEN kontrol altında tutması gereken panelin kendisinin veya hemen arkasındaki Difüzör katmanların BÜKÜLMESİ veya DÜZLEM dışı kalması sonucu ortaya çıkan sonuçtur sehim. BU nedenle ışık sızması ile sehim birbirinden farklı olarak değerlendirilip bu şekilde ele alınmalıdır. Yazımızın sonundaki videoda size Sehim ile ilgili yine daha anlaşılır ve görebileceğiniz şekilde bilgi paylaşılmıştır.

IPS Glow yani IPS ışıldaması ile ilgili bir detay vereyim, geçmiş dönemde yoğun şekilde IPS panellerde görüldüğü için bu ismi almış olsa da günümüz üretimlerindeki özellikle QDEF veya Nanocell latmanlı difüzörlerin olduğu VA panel ürünler de yine bu etki görülmektedir. Yani şekli bu olabilir ama bu sadece IPS panellerde karşınıza çıkamayacaktır.

Bulutlanma için ise şunu örnek olarak sunabiliriz.

Samsung LS03 bulutlanma

Gördüğünüz üzere dışarıdan bakıldığında sanki hepsi aynı gibi görünen sorunlar temelde çok farklılar. Bu bilgilerden hareketle sizler de artık SEHİM NEDİR? BULUTLANMA NEDİR? IŞIK SIZMASI NEDİR ve IPS IŞILDAMASI NEDİR? gibi soruların cevabını biliyorsunuz.

Öneri:  OLED TV ALINIR MI? Kimler Almalı, Kimler Almamalı?

Daha anlaşılabilmesi adına bazı uygulamalar ile birlikte aşağıdaki şekilde konuyu sizlere izah etmeye çalıştım.

İlginizi Çekebilir : Onvo 55F950

    İlginizi Çekebilir
    Novatek COF NT61937

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir