HDR Nedir? HLG, HDR10, HDR10+, Dolby Vision Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

HDR Nedir? HLG, HDR10, HDR10+, Dolby Vision Nedir?

3

HDR Nedir? HLG, HDR10, HDR10+, Dolby Vision Nedir? Televizyon almak istiyorum ama HDR, Dolby Vision gibi birçok özellik yer alıyor. Peki ben bunlardan ne anlayacağım?

HDR Nedir? HDR10 Nedir?

HDR yani Türkçe adıyla Yüksek Dinamik Aralık, Görsel içeriklerin dinamik renk aralığını iyileştiren, parlak sahnelerin daha parlak, koyu sahnelerin daha koyu olmasını sağlayan dolayısıyla kontrast oluşturarak daha fazla ayrıntı gösterilmesini sağlayan bir algoritmadır. SDR yani Standart Dinamik Aralık 16.7 milyon renk sunabilirken HDR10 10 bit renk desteği ile birlikte 1.07 milyar renk sunabilir ayrıca 1000 nit parlaklık sınırını kullanır. Bu da görüntülerin bize çok daha renkli çok daha parlak olarak ulaşması anlamına gelir. Ancak burada bir parantez açmak gerekiyor.

Eğer izlemek istediğiniz içerik HDR desteğiyle kaydedilmemişse televizyonunuzun HDR desteğinden tam olarak faydalanabilmiş olmazsınız. Bunu şuna benzetebiliriz televizyonunuz 4K video oynatma yeteneğine sahiptir ancak siz ona 1080P görüntü verirseniz haliyle bunu 4K kalitesinde gösteremez. Görüntünün de 4K olarak kaydedilmiş olması gerekir. Tüm bunlara ek olarak bütün HDR standartları için minimum HDMI 2.0, Display Port 1.3 desteğine ve minimum 1080P FHD görüntü sunabilen bir ekrana ihtiyacınız vardır.

hdr nedir

HDR10+ Nedir?

HDR10+ ise HDR10 temelinde geliştirilen daha yüksek bir teknolojidir. HDR10 videonun tamamı için tek bir iyileştirme yaparken HDR10+ her sahne için ayrı ayrı iyileştirme yapar. Dolayısıyla her sahne için daha özel, daha iyi bir sonuç alınmış olur.

Dolby Vision Nedir?

Dolby Vision konusuna gelecek olursak Dolby Vision Dolby firmasının ürettiği lisanslı bir HDR standardıdır. HDR10 ve HDR10+ açık kaynak kodlu ve telifsiz iken Dolby Vision için üreticiler Dolby‘ye ödeme yapmalıdır.

Öneri:  LG 50NANO756 Panel Üreticisi ve Teknik Detaylar

Dolby Vision da HDR10+ gibi her sahne için ayrı iyileştirme yapar ve HDR10+‘dan çok daha fazla renk sunabilir. Ayrıca HDR10 standardından farklı olarak 12bit renk desteği ve 10.000 nit parlaklık sınırını kullanır. Ancak Dolby Vision ile kaydedilmiş görsel içerikleri izleyebilmek için Dolby Vision özelliğini destekleyen bir televizyon ya da monitöre ihtiyacınız var.

dolbyvision

HLG Nedir?

HLG HDR yani Hybrid Log Gamma BBC ve Japon uydu yayıncısı NHK tarafından geliştirilen bir HDR formatıdır. HDR desteği olan bir televizyonun bu özelliğinden tam olarak faydalanabilmeniz için içeriklerin de HDR olarak üretilmiş olması gerekiyor demiştik. Bu da özellikle uydu ve kablo yayınlarında bu özellikten yararlanmayı oldukça zorlaştırıyordu.

HLG tam olarak bu duruma çözüm amacıyla geliştirildi. Yani diğer HDR türlerinin aksine HLG, görüntü HDR olarak üretilmemiş olsa dahi görüntüde iyileştirme yapabiliyor. Bunun yanında görüntülerin renk ve parlaklık değerlerine ortama göre dinamik olarak ayarlayabiliyor. HLG‘nin olumsuz sayılabilecek tarafı ise HDR10, HDR10+, Dolby Vision kadar koyu sahneleri iyileştiremiyor oluşudur.

Burada anlattığımız konularda temel amacımız normal televizyon kullanıcılarının hangi özelliğin ne işe yaradığını daha iyi anlayabilmesidir. Bu yüzden teknik detaylara çok fazla girilmemiştir.

İlginizi çekebilir : 120hz DLG Nedir?

HDR Nedir?

HDR yani Türkçe adıyla Yüksek Dinamik Aralık, Görsel içeriklerin dinamik renk aralığını iyileştiren, parlak sahnelerin daha parlak, koyu sahnelerin daha koyu olmasını sağlayan dolayısıyla kontrast oluşturarak daha fazla ayrıntı gösterilmesini sağlayan bir algoritmadır.

HDR10 Nedir?

HDR teknolojisi temelinde geliştirilen 10 bit HDR desteği formatıdır. SDR 16.7 milyon renk sunabilirken HDR 10 bit desteği sayesinde 1.07 milyar renk sunabilir.

Dolby Vision Nedir?

Dolby Vision konusuna gelecek olursak Dolby Vision Dolby firmasının ürettiği lisanslı bir HDR standardıdır. HDR10 ve HDR10+ açık kaynak kodlu ve telifsiz iken Dolby Vision için üreticiler Dolby’ye ödeme yapmalıdır.

HLG Nedir?

HLG HDR yani Hybrid Log Gamma BBC ve Japonya merkezli uydu yayıncısı NHK tarafından geliştirilen bir HDR formatıdır. HDR desteği olan bir televizyonun bu özelliğinden tam olarak faydalanabilmeniz için içeriklerin de HDR olarak üretilmiş olması gerekiyor demiştik. Bu da özellikle uydu ve kablo yayınlarında bu özellikten yararlanmayı oldukça zorlaştırıyordu. HLG tam olarak bu duruma çözüm amacıyla geliştirildi. Yani diğer HDR türlerinin aksine HLG, görüntü HDR olarak üretilmemiş olsa dahi görüntüde iyileştirme yapabiliyor. Bunun yanında görüntülerin renk ve parlaklık değerlerine ortama göre dinamik olarak ayarlayabiliyor. HLG‘nin olumsuz sayılabilecek tarafı ise HDR10, HDR10+, Dolby Vision kadar koyu sahneleri iyileştiremiyor oluşudur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Bilgilendirme için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir