Televizyonu kim icat etti? Televizyonun İcadı Hangi Buluşlara Dayanıyor?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Televizyonu kim icat etti? Televizyonun İcadı Hangi Buluşlara Dayanıyor?

0

Televizyonu kim icat etti? Dahası televizyonun icadı neye evirileceği hayal edilerek mi yapılmıştı? Televizyonun icadına dair bilgileri sizlerle paylaştığımız bu yazımızda bugünkü bildiğimiz televizyona evirilene kadar geçen süreçlere şahit olacaksınız.

Medyanın 40’lı 50’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkmasıyla birlikte dünya çok daha küçük bir yer haline gelecekti. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen olaylar anında kitlelere ulaşabilecekti. 60’lı yıllarda renkli televizyonların ortaya çıkışı, 70’lerde kablolu yayına geçiş derken 90’ların sonunda yüksek çözünürlüklü yayınlara geçildi. Artık bilgi ve görüntüler anlık olarak canlı yayınlarla binlerce km uzaklara aktarılabiliyordu.

Televizyonun icadı ve gelişimi sadece medyanın gelişimi ve globalleşme ile sınırlı kalmayacaktı. Kendisinden çok daha devasa bir gelişimin tetikleyicisi olacaktı. Çünkü dünya artık global bir dünya idi. Görüntünün ve sesin aktarımının ötesinde daha güçlü bir haberleşmeyi sunmak zorundaydı. Televizyon; cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve diğer akıllı cihazların hayatımıza girmesini kolaylaştıran unsurların başında geliyordu.

Gelelim bu yazının konusuna: Cep telefonlarımızdan bilgisayarlarımıza kadar bütün görüntü sağlayan aygıtlarımızın belki de atası olan bu televizyonu kim, ne zaman icat etti? Ya da icat edilmesine kimler ne şekilde katkıda bulundu?

Televizyonun İcadına Morse ve Graham Bell’in Katkıları

Aslında televizyonun icadı tek başına bir kişiye mal edilemeyecek kadar detaylı. 1830’lu,1840’lı yıllarda mesajları teller ile “bip” seslerine çevirerek telgrafı geliştiren Samuel FB Morse ve seslerin kablolar aracılığıyla uzak mesafelere iletilmesi amacıyla telefonu geliştiren Graham Bell televizyonun icadına katkı sağlayan isimlerin başında geliyor.

mors alfabesi, telegraf

Elektronik Teleskop, Nipkow Diski

1884 yılında Paul Gottlieb Nipkow‘un icat ettiği; dönen diskler ve teller yardımıyla görüntülerin gönderilmesini sağlayan, Nipkow’un deyimiyle, “Elektronik teleskop” mekanik televizyonun ilk örneğiydi. Nipkow Diski adı verilen diskler yerini tamamen elektronik sistemlerin aldığı 1940’lı yıllara kadar kullanıldı.

Televizyonu kim icat etti

Mekanik Televizyon ve CRT (Cathore Ray Tube)

1900’lü yılların başında Boris Rosing ve Alan Archibald Campbell-Swinton birbirlerinden bağımsız olarak dönen diskleri katot ışın tüpleriyle değiştirerek Nipkow‘un sistemini geliştirmek için çalıştılar. Swinton‘ın kameranın ve alıcının içine katot ışın tüpleri yerleştirerek oluşturduğu sistem elektronik televizyonun atasıydı.

Daha önce Rosing‘in asistanı olarak çalışan Zworykin de görüntüleri iletmek için katot ışın tüpleri kullanan “İkonoskop” için ilk televizyon patentine başvurdu.

Öneri:  AMVA3 Panel Nedir? VA MVA AMVA Özellikleri Nelerdir?
Vladimir Zworykin ikonoskop

Dünyanın İlk Gerçek Televizyon Gösterimi – İlk Mekanik Televizyon

1927 yılında Londra’nın merkezinde İskoç mühendis John Baird dünyanın ilk gerçek televizyon gösterimini yaptı. “Televizyonun Babası” olarak da bilinen John Logie Baird, bu icadıyla birlikte Baird Television Development Company‘yi kurdu. Ardından 1928 yılında Londra ile New York arasında ilk kıtalararası televizyon yayınını gerçekleştirdi. Baird‘in icadı gerçek manada ilk mekanik televizyondu.

Baird’in televizyonu 50 kişilik bir bilim ekibine arkadan aydınlatma yöntemi yerine ışığı yansıtma yöntemiyle 30 satırlık, televizyondaki insan yüzünün görüntüsü olan ilk hareketli görüntüyü göstermişti. Baird ayrıca hem renkli hem de stereoskopik televizyonun ilk gösterimini yapmasıyla da tanınır.

John Logie Baird

Elektronik Televizyon’un İcadı

Elektronik televizyon ilk kez 7 Eylül 1927’de San Francisco’da başarıyla tanıtıldı. Bu sistemin tasarımcısı olan Philo Taylor Farnsworth 1920’den beri elektronik televizyon sistemi üzerinde çalışıyordu. Elektronik televizyon, bir televizyon üzerinde görüntü üretmek için elektronik sinyalleri kullanan; görüntüleri ve sesleri radyo dalgaları, mikrodalgalar veya kızılötesi ışınlar aracılığıyla ileten görsel bir ortamdır.

Philo Taylor Farnsworth

1929’da Zworykin, radyo mühendislerinin katıldığı bir toplantıda tamamen elektronik televizyon sistemini sergiledi. Dinleyiciler arasında , o zamanlar ülkenin en büyük iletişim şirketi olan Radio Corporation of America‘nın (RCA) yöneticilerinden David Sarnoff da vardı. Sarnoff bu gösterinin ardından elektronik televizyon sistemlerini geliştirmesi için Zworykin‘i işe aldı.

Dünyanın İlk Düzenli TV Yayını

Televizyon dünyasının hızla gelişmesinin ardından BBC 1936 yılında dünyanın ilk düzenli TV yayınını başlattı.

bbc ilk televizyon yayını

BBC dünyanın ilk düzenli TV yayınını 1936’da başlatmış olsa da Sarnoff, 1939’da New York City’deki Dünya Fuarı’nda Amerikan halkını televizyonla büyük bir şekilde tanıştırmak için şirketinin pazarlama gücünü kullandı. RCA‘nın yayın bölümü çatısı altında, Ulusal Yayın Şirketi (NBC), Sarnoff, ABD Başkanı Roosevelt‘in konuşması da dahil olmak üzere fuarın açılış törenlerini yayınladı .

1939 RCA NBC First television broadcast

II. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğrayan televizyon yayınları, 1946’da yeniden başladı. BBC Avrupa’daki ilk düzenli renkli televizyon yayınlarını 1967’de başlattı. 1954’e kadar televizyon alanında tekelini korudu. BBC’nin radyo alanındaki tekeli de 1970’lerin başlarında hükûmetin ticari yayınlara izin vermesi ile son buldu.

Dünyanın İlk Ticari Televizyonunun Üretimi

1934 yılında dünyanın ilk CRT (Cathode Ray Tube) teknolojisine dayanan elektronik televizyonunu Almanya’da Telefunken üretti. Onu 1936 yılında Fransa ve Britanya’daki üreticiler, 1938 yılından itibaren ise Amerika’daki üreticiler takip etti. İlk üretildiği yıllarda 12 inç (30 cm) ekrana sahip en ucuz model 445 dolardı. (Bugün yaklaşık 9.500 dolara eşdeğer)

CRT (Cathode Ray Tube)
CRT (Cathode Ray Tube)
telefunken fe ii console
Telefunken

İlk Televizyon Kumandasının Üretimi

Dünyanın ilk televizyon uzaktan kumandasına Tele Zoom adı verildi ve aslında gerçek manada bir uzaktan kumanda değildi. Tele Zoom yalnızca televizyondaki görüntüyü “yakınlaştırmak” için kullanıldı. Herhangi bir kanalı değiştirmek veya TV aç kapa işlemlerinde kullanılamıyordu. Tele Zoom 1948’de piyasaya sürüldü ancak gerçek manada ilk uzaktan kumanda Zenith tarafından üretilip 1950 yılında piyasaya sürüldü. The Zenith Lazy Bones adı verilen bu uzaktan kumanda televizyonu açıp kapatabiliyor ve kanal değiştirebiliyordu. 1955 yılında Eugene Polley‘in yaptığı Flashmatic ise ilk kablosuz uzaktan kumandaydı.

Öneri:  Klimada DRY Modu Nedir, Ne İşe Yarar? Nem Alma Yani DRY Modu Daha mı Az Elektrik Tüketir?
Zenith Lazy Bones
Zenith Lazy Bones
Flashmatic
Flashmatic

Televizyonun Gelişim Süreci

1988 yılına kadar televizyon ve görüntüleme teknolojilerine dair birçok gelişme olsa da asıl gelişme yayıncılık eksenindeydi. Siyah beyaz yayınlar, radyonun yerini alma süreçleri, renkli yayınlar, ilk 24 saat yayınlara geçiş şeklinde ilerleyen süreç televizyonun evimizin vazgeçilmezi haline gelmesini sağladı.

1988 yılı ise artık başta televizyon olmak üzere bütün görüntüleme teknolojilerinin değişimi için bir milat sayılabilir. Çünkü bir televizyon, monitör denince ilk akla gelen tüplü televizyon modelinin tarihe karışması anlamına geliyordu. Yani LCD TV‘lerin doğuşu anlamına geliyordu.

Plazma TV
Plazma TV

2000’lerin başından itibaren CRT TV‘ler yerini LCD ve Plazma TV’lere bırakmaya başlamıştı. 2007 yılında ise ilk kez LCD, Plazma ve LED TV‘ler pazar payında CRT TV’leri geçmeye başladı. LCD TV’ler ince ve şık yapılarıyla daha modern bir hale gelirken sunduğu daha yüksek çözünürlüklü görüntülerle de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. LED aydınlatma teknolojisinin gelişmesiyle birlikte 2004 yılında ilk kez Sony tarafından üretilen LED TV’lere geçiş süreci başladı. CCFL olarak tabir edilen Cold Cathode Fluorescent Lamp aydınlatma sisteminden Light Emitting Diode teknolojisine geçişle birlikte günümüzde sıkça kullanılan Edge LED, Bottom Led, Direct LED, Miniled, Full Array Local Dimming (FALD) gibi gelişmiş aydınlatma teknolojilerinin önü açılmış oldu.

LCD TV
LCD TV
LED TV
LED TV

Yazımızın başlığındaki ilk soru olan “Televizyonu kim icat etti?” sorusuna tekrar dönecek olursak, bunun net bir cevabının olduğu kanaatinde değiliz. Çünkü ilk yolculuğundan bu yana inanılmaz bir evrim geçiren bu kutunun icadına katkı sunanların sayısı oldukça fazladır. Birbirini destekleyen çeşitli aşamalardan geçmiş ve bütün bu katkıların sonucunda günümüzde kullandığımız hale gelmiştir. Bir başka teknoloji serüveninde görüşmek üzere!

Televizyonu kim icat etti?

Bunun net bir cevabının olduğu kanaatinde değiliz. Ancak 1927 yılında Londra’nın merkezinde İskoç mühendis John Baird dünyanın ilk gerçek televizyon gösterimini yaptı

Televizyonun İcadı Hangi Buluşlara Dayanıyor?

Aslında televizyonun icadı tek başına bir kişiye mal edilemeyecek kadar detaylı. 1830’lu,1840’lı yıllarda mesajları teller ile “bip” seslerine çevirerek telgrafı geliştiren Samuel FB Morse ve seslerin kablolar aracılığıyla uzak mesafelere iletilmesi amacıyla telefonu geliştiren Graham Bell televizyonun icadına katkı sağlayan isimlerin başında geliyor. Bunun yanında CRT (Cathode Ray Tube) gibi birçok teknoloji de televizyonun icadına katkı sağlamıştır.

Dünyanın İlk Düzenli TV Yayınını Kim Yaptı?

Televizyon dünyasının hızla gelişmesinin ardından BBC 1936 yılında dünyanın ilk düzenli TV yayınını başlattı.

Dünyanın İlk Ticari Televizyonunun Üretimini Kim Yaptı?

1934 yılında dünyanın ilk CRT (Cathode Ray Tube) teknolojisine dayanan elektronik televizyonunu Almanya’da Telefunken üretti.

Dünyanın İlk Gerçek Televizyon Gösterimini Kim Yaptı?

1927 yılında Londra’nın merkezinde İskoç mühendis John Baird dünyanın ilk gerçek televizyon gösterimini yaptı.

Televizyonun Babası Olarak Bilinen Mucit Kimdir?

Dünyanın ilk gerçek televizyon gösterimini yapan John Logie Baird televizyonun babası olarak bilinir.

Kaynakça:
1) history.com
2) vedantu.com
3) wikipedia.org
4) bebusinessed.com


    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir