Garanti Dışı Bırakılan Temizlik Robotu için Dilekçe Örneği
  1. Anasayfa
  2. IoT Ürünleri

Garanti Dışı Bırakılan Temizlik Robotu için Dilekçe Örneği

0

Son yıllarda evlerimizde iyice yer edinmeye başlamış olan Akıllı Robot temizlik ürünlerinin birkaç senedir satışlarının ardından hem garantileri bitmeye başlayanlar, hem de garantisi halen devam etmesine rağmen yetkili servisler tarafından ”Tüketici Hatası” iddiası ile garanti dışı bırakılan ürünler ile ilgili tüketicilere destek olabilmek adına sizlere bu yazıyı yazmayı ve yazının sonunda bir örnek dilekçe paylaşmayı uygun gördük.

Bir tüketici elektroniği ürününde elbette ki tüketicinin de üretici ve satıcı kadar sorumluluğu bulunmaktadır. Mesela ürünü Kullanım Kılavuzunda yer alan uyarılar ve talimatlar doğrultusunda kullanmak gibi. Örnek vermek gerekirse, Bulaşık makinesinde salçalık domateslerin kabuklarını kabartmak, Çamaşır makinelerine uygun olmayan kimyasallar dökmek sureti ile iç akmasa zarar vermek, Buzdolabının kapı grubunu sürekli ıslak bez ile silip kurulamadan bırakmak ve bunların ortaya çıkardığı sonuçlara ”Tüketici Hatası” denmesinde Yasal olarak da Etik olarak da kimse itiraz etmez fakat; Bir Akıllı Robot süpürgenin İÇ AKSAMINDA bulunan plastik parçanın kıırılmasından tüketicinin sorumlu tutulabilmesi mümkün değildir zira bunun teknik açıklaması da ispatı da mümkündür.

Yazımızın sonunda ulaşabileceğiniz videoda sizlere detaylı şekilde bir robot süpürge tekerleğinin çalışma mantığı anlatılmış olduğu üzere, mühendislik dizaynı gereği o gergi yayını UZUN YILLAR sağlıklı şekilde tutması, taşıması gereken plastik çenenin üretim kalitesizliği neticesi kırılması hiçbir şekilde tüketici hatası olarak kabul edilemez.

m7

Yukarıdaki görselde bulunan plastik çenenin o yayın gergisine dayanamamasının nedeni evcil hayvan, çocuk, tüketici, yüksek halı, sıvı teması, ıslak zemin ve buna benzer hiçbir bahane ile ilişkilendirilemez.

Eğer bir robot süpürgenin tekerlek grubu arıza yaptı ve buna da robotun üstüne çıkan çocuk veya evcil hayvanın çıktığı gerekçe gösterildi ise hemen uyarmak isteriz ki bu durumda zarar görecek olan bölüm ASLA bu bölüm değildir. Olası bir şekilde üzerindeki ağırlık nedeniyle zarar görecek olsa dahi zarar görmesi gereken kısım aşağıdaki görselde göreceğiniz redükte dişli grubu olurdu ki bu durumda yetkili servis tüketiciye bunun ispatını sunmak zorundadır.

Öneri:  ''Eşdeğer Ürün Tespiti'' için Dilekçe Örneği
robot supurge tekerlek disli grubu

Şu ince detayı da unutmamak lazım. Tüketiciler çoğunlukla yasal haklarını bilmiyor olması nedeniyle ücretli aldıkları hizmetin karşılığında ESKİ ve ARIZALI denen yedek parçaları servislerde bırakıyorlar. Bu da ortaya şöyle ilginç bir durum çıkartıyor. Velev ki gerçekten dişli grubu sıyrılmış 1 adet tekerlek grubu olsun. Bu parçayı tüketici servisten almadığında, X müşterinin eski parçasını sanki Y müşterisinin ürününden çıkmış gibi fotoğrafını çekip veya gösterip tüketici yine hatalı gösteriliyor, garantili ürün garanti dışı bırakılıyor bu nedenle lütfen ücretli aldığınız her türlü hizmette balyozla parçalayacak dahi olsanız eski yedek parçalarınızı yetkili servisten alınız.

Gelelim bu işin dilekçe kısmına. Onunla ilgili girizgah bölümünde detayları kendi yaşadığınız olay döngüsü şeklinde aşağıdaki taslak dilekçeyi değiştirerek Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.

T.C.  ………………. VALİLİĞİ/KAYMAKAMLIĞI

TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA

………tarihinde, ekte tarafınıza delil olarak sunmuş olduğum fatura belgesinde adı geçen ………….adlı işletmeden X marka Y model akıllı robot süpürge satın aldım. Bahsi geçen ürünün …….tarihindeki arızasına istinaden ……..tarihinde ……. adlı işletmeye ürünün garanti dahilinde onarımı amacı ile teslimatını gerçekleştirdim. Tarafıma …….. tarihinde paylaşılan bilgi doğrultusunda ürünüm ‘’Tüketici Hatası’’ iddiası ile garanti dışı bırakılmış ve ücretli hizmet dayatılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki İddia sahibinin iddiasını somut deliller ile ispat etmesi ilkesi kapsamında BENİM olan ürünün üzerinde tüketici kaynaklı nasıl bir hasar veya deformasyon olduğu kesintisiz video kaydı veya somut/kabul edilir bir görsel ile ispat edilmemiştir. Yine bilinmelidir ki bahsi geçen yetkili servisler, ilgili üretici veya ithalatçı firmanın sözleşmeli iş ortağı konumundadır yani tarafsız ve bağımsız işletmeler değildir. Dolayısı ile bu koşullarda üretici veya ithalatçıya bağlı çalışan bir işletmenin ispatsız/delilsiz beyanı da Hukuken geçerli değildir. Konunun teknik tarafında ise yine tutarsızlık söz konusudur zira Robot süpürgenin tekerlek aksamı ilgili ürünün İÇ yapısı olarak geçer, tüketicinin erişimi veya müdahalesi mümkün olmayan bir noktada meydana gelen bu kusur tüketici değil üretici ve/veya üretimde kullanılan donanımın materyal kalitesine bağlı bir durumdur. Bu konu ile ilgili bağımsız çalışmalar yapan derneklerin sunduğu argüman ve videolar da söylemlerimi kanıtlar niteliktedir. Yapılan tüm araştırmalar ve ispat niteliğinde yayınlanan video ve görsellerden de anlaşıldığı üzere meydana gelen deformasyon kesinlikle tüketici kaynaklı değildir ve dolayısı ile Yetkili Servis burada Yetki Suiistimali yoluna gitmek sureti ile Türk Medeni Kanunu 2 inci Madde ’ye aykırı hareket etmektedir. İlgili teknik açıklamaların yapıldığı video linki ve görselleri yine tarafınıza delil olarak sunuyorum. Yapılan açıklamalar doğrultusunda haksız şekilde garanti dışı bırakılan ürünümün garanti dahilinde onarılması, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’ un 8 inci maddesinde belirtilen AYIPLI MAL sınıfına giren ürün ile ilgili seçimlik haklarımın tarafıma kullanım izni verilmesi ve ürünümün ayıpsız misli ile değişimi/onarımı yöndeki talebimin kabul edilmesini saygı ile arz ederim.

Öneri:  Üçüncü Parti Program Yazılımları

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir